Ergani (Diyarbakır) yöresinde yetiştirilen şire üzüm çeşidinin klon seleksiyonu
A study on the clonal selection of the şire growing in Ergani province of Diyarbakir
- Tez No: 232316
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TARIK YARILGAÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Seleksiyon, Şire, Üzüm, Verim, Vitis vinifera L
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 44
Özet
Bu çalışmada, Şire üzüm çeşidinin verim, kalite ve gelişme özellikleri bakımından üstünlük gösteren omcaların seçilmesi amaçlanmıştır. Çalışma 2005, 2006 ve 2007 yıllarında Diyarbakır ilinin Ergani ilçesinin Sabırlı ve Yakacık köylerinde toplam 6 üretici bağında 2632 omca üzerinde yürütülmüştür. Klon baş omcalarını seçmek amacıyla 3 yıl süreyle somak ve sürgün sayımı yapılmış, hasat zamanı tartılı verim alınmış ve vegetasyon periyodu boyunca kalite ve gelişme özellikleri bakımından gözlemler yapılmıştır. Seçilen ve seçilmeyen omcaların omca başına düşen ortalama verimleri, salkım ve 100 tane ağırlıkları tespit edilmiştir. Araştırmada elde edilen sonuçlar aşağıda özetlenmiştir:1-Seleksiyona tabi tutulan 2632 omca arasından verim, kalite ve gelişme özellikleri bakımından üstünlük gösteren 40 klon baş omcası olarak seçilmiştir.2-Seçilen ve seçilmeyen omcalar arasında, omca başına düşen ortalama verim bakımından, seçilen omcaların lehine % 145.4-148.5 oranları arasında değişen farklar bulunmuştur.3-Seçilen ve seçilmeyen omcalar arasında, ortalama salkım ağırlığı bakımından % 18.9-24.8, ortalama 100 tane ağırlığı bakımından % 14.2-19.1 oranları arasında seçilen omcaların lehine farklar bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The objective of this study was to determine selection of superior clones of ?Şire?cultivar with regard to yield, quality and morphological characteristics. This study was performed on 2632 vine clones in six producer?s vineyards established in the Ergani province and its Sabırlı and Yakacık village during 2005, 2006 and 2007. In order to selection of the best vine clones, clusters and shoots were counted for three years. At the harvest time, the yield from each clone was determined, and the quality and growing properties observations during the vegetation period were done. In all clones, mean yield per vine, weights of cluster and 100 berries were recorded. The results were summarized as follow:1. Among 2632 vine clones investigated, 40 clones were selected promising.2. The selected vine clones had higher mean yield than other clones in ratio of 145.4-148.5 %.4- The selected vine clones had 18.9-24.8 % higher mean cluster weight than others, and 14.2-19.1 % higher 100 berries weight.Key words : Selection, Şire, Grapvine, Vitis vinifera L., Yield