Ergani yöresinde mevcut puzolanik katkı maddelerinin çimento ve beton üretiminde kullanılabilirliğinin araştırılması
  1. Tez No: 45618
  2. Yazar: AHMET ŞAHİN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. M. ŞÜKRÜ YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Puzzolan cement, compression strength, aggregate, cement production, raw materials, chemical composition
  7. Yıl: 1995
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 46
Özet
II ÖZET Yüksek Lisans Tezi ERGANİ YÖRESİNDE MEVCUT PUZOLANİK KATKI MADDELERİNİN ÇİMENTO VE BETON ÜRETİMİNDE KULLANILABİLİRLİ?İNİN ARAŞTIRILMASI Ahmet ŞAHİN Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü İnşaat Mühendisliği Anabilim Dalı 1995, Sayfa: 46 Günümüzde en çok kullanılan yapı malzemelerinin başında beton gelmektedir. Betonun ana maddesi olan çimento, bir çok yapı elemanlarının imalinde önemli bir ihtiyaç maddesi durumundadır. Çimento özellikleri ve üretim yöntemi bu nedenle önemli bir konu olmaktadır. Türkiye'deki çimento tipleri arasında en çok üretilen ve doğal olarak en çok kullanılan çimento tipi“Katkılı Çimento”' dur. Hatta GünümüzdeIll piyasalarda, standard portland çimentosu bulabilmek çoğu kez güç olmaktadır. Katkılı çimentonun standard portland çimentosundan en önemli farkı, döner fırından çıkarılan klinkere, % 40'a varan oranda puzolanik madde katılmasıdır. Ergani'de kurulu bulunan Ergani Çimento Fabrikasında, ekonomik yönden tasarruf sağlamak ve üretimde randımanı arttırmak için halen Katkılı Portland Çimentosu (KPÇ) üretilmektedir. Bu çalışmada, çimento üretiminde kullanılan, Ergani ve yöresinde mevcut olan katkı maddelerinin özellikleri, katkılı çimentoların sağladığı faydalar ile dayanım ve dayanıklılık durumları incelenmiştir. Ayrıca yörenin çeşitli yerlerinden getirilen katkı maddeleri ve bu katkılarla üretilen çimentoların özellikleri incelenerek elde edilen sonuçlar irdelenmiştir. ANAHTAR KELİMELER: Puzolanlı çimento, dayanım, agrega, üretim, hammadde, kimyasal bileşim.
Özet (Çeviri)
IV SUMMARY Msc Thesis AN INVESTIGATON ABOUT APPLICABILITY OF PUZZOLAN WHICH COMES FROM ERGANİ REGION AS ADMIXTURING MATERIAL TO PORTLAND CEMENT DURING THE PRODUCTION OF CEMENT AND CONCRETE Ahmet ŞAHİN Fırat University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Construction Engineering 1995, Page: 46 The concrete is a building material which we generally use in constructions and architectures. We never resign the cement as admixturing material of concrete. Therefore; the investigations of cement, its physical properties and its production techniques are very important. The most used and prefered type of cement is the so-called“mixed cement”. It is difficult to get Portland cement quickly from cement manufactory if we need it. The main characteristic difference between portland cement andV mixed cement begins in cement manufactory during their productions so that we mixe 40 % puzzolan to clinker which we took from the rotary cement kiln. In cement manufactory of Ergani we mixe puzzolan to portland cement, because the puzzolan mixed portland cement becomes cheaper and the cement production increases herew:th rapidly. In this study we examined the physical properties of the puzzolan mixed cement of region Ergani in Turkey. The advantage cf puzzolan mixing to Portland cement, the changing of its mechanical compression strength, and its applicability in building technique have been investigated experimentally. Furthermore, we tested and discussed the applicability of puzzolan types, which we took from region Ergani, as admixture material.