Geri Dön

Belgrad ormanındaki bazı doğal meşcereler altındaki otsu yem bitkileri

Understory herbaceous forage species in some natural stands of Belgrad forest

  1. Tez No: 232574
  2. Yazar: SENA İSMET İSTER
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. FERHAT GÖKBULAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Havza Amenajmanı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124

Özet

?Belgrad Ormanındaki Bazı Dogal Mescereler Altındaki Otsu Yem Bitkileri? adlı bu çalısmada, Belgrad ormanındaki kayın, mese ve mese+ kayın karısık mescereleri altında gelisen otsu vejetasyonu olusturan bitki türleri ve miktarların belirlenerek, bu bitkilere ait özellikler ortaya konulmustur. Günümüzde çevreye olan duyarlılıgın artması, dogaya yakın ormancılık anlayısının gelismesine paralel olarak, tükenen dogal kaynaklarımız olan ormanlara ve ormanlardan yararlanmaya bakıs açımız degismektedir. Ormanlar içinde barındırdıkları yaban hayvanları ve bitkiler ile büyük bir ekosistem olusturmaktadır. Bu ekosistem dogrudan ve dolaylı olarak bütün canlıların yasam fonksiyonlarını etkilemektedir. Özellikle bu alanlardan barınak ve beslenme ihtiyaçlarını karsılamak için yararlanan yaban hayvanları için ormanlar büyük bir önem tasımaktadır. Ayrıca ormanları olusturan en küçük birimler olan farklı mescere tiplerinin, olusturdugu mikro veya lokal iklim nedeniyle, orman altı vejetasyonunun miktarı, türü, çesitliligi ve özellikleri farklılık göstermektedir. Ormanları olusturan mesçerelerin ortaya çıkardıgı bu farklılıklardan dolayı, degisik mescereler altında degisik otsu türlerden meydana gelen orman altı vejetasyon gelismektedir. Bu durum, orman içi yaban hayvanlarının yem ihtiyaçlarını karsılama amacıyla onların tercihinde önemli rol oynamaktadır. Ülkemizde simdiye kadar degisik agaç türlerinden olusan mescerelerin altında gelisen orman altı otsu vejetasyonun miktarları ve onları olusturan türlerle ilgili bir çalısma yapılmamıstır. Arastırma sonuçları; bitki türü, bitki çesitliligi ve tekkerrürün mese mesceresinde diger mescerelere göre daha yüksek oldugunu ortaya koymustur. Bundan yola çıkarak; yaban hayvanlarının beslenmesi açısından, mese mesceresi altında daha fazla bitki türünün bulunması ve yaban hayvanlarına daha fazla yem tercihi sansı verilmesinden dolayı sunması nedeniyle Belgrad Ormanı kosullarında arastırmaya konu olan mescereler içerisinde en uygun mescere tipinin mese mesceresi oldugu tespit edilmistir.

Özet (Çeviri)

This study named ?Understory Herbaceous Forage Species in Some Natural Stands of Belgrad Forest? was carried out in Belgrad Forest as a master thesis study. Aim of the study was to identify and quantify understory plants species in the beech, oak, and mixture of beech and oak stands in Belgrad Forest depending on sampling time. Our approaches to natural resources, especially to forests and their importance in human being life due to their functions, have changed since environmental awareness have increased from day to day. Forests together with wild animals and herbaceous plant species growing beneath the forest canopy form a big ecosystem. This ecosystem affects directly or indirectly all living things. Forests are critically important especially for wild animals, which utilize forests as a habitat for grazing, sheltering, and living, etc. In addition, forest vegetation influence quantity and diversity of understory vegetation because of micro or local climate formed by different stand types that are the smallest unit forming forests. Because of such differences caused by stands forming forests, understory vegetation is generally composed of different herbaceous species. This situation plays an important role on the diet preferences of wild ungulate animals in the forestlands. There is limited information about quantifying number and diversity of understory herbaceous vegetation growing under different stands in our country. Therefore, this study was carried out to determine herbaceous understory plant species in Belgrad Forest. The results of the study revealed that plant species, plant diversity and recurrence were grater in oak stand compared to other stands. According to results of this study, it can be concluded that oak stand was the most appropriate stand in the conditions of Belgrad Forest for wildlife animals because oak stands, which could offer wildlife animals much more choice for diet selection from a much more diverse vegetation community, had more plant species in the understory vegetation than beech and mixture of oak and beech stands.

Benzer Tezler

  1. Belgrad ormanındaki bazı bent havzalarında sedimantasyon olgusu ile havza karakteristikleri arasındaki ilişkiler

    Die Untersuchungen uber die beziehungen zwischen der sedimentation und der einzugsgebietskarekteristiken im Belgrader wald

    HALİL GERÇEK

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    1992

    Ormancılık ve Orman Mühendisliğiİstanbul Üniversitesi

    Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. SELMAN USLU

  2. Nemli biyotop bitki toplumları ve haritalaması; Belgrad ormanı örneği

    The plant communities of humid biotopes and their mapping: example of Belgrade forest

    NÜLÜFER ŞAHİN

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2022

    Ormancılık ve Orman Mühendisliğiİstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa

    Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. GÜLEN ÖZALP ALAGÖZ

  3. Belgrad ormanında doğal yetişen bazı ağaçların kambiyum faaliyeti

    Cambial activity of some trees grow naturally in Belgrade forest

    MESUT İNAN

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2015

    Botanikİstanbul Üniversitesi

    Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. ÜNAL AKKEMİK

  4. Belgrad ormanında rekreasyonel talep özelliklerinin saptanması

    Investigation of characteristics of recreational demands in Belgrad forest

    AYÇA YEŞİM ÇAĞLAYAN

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    1999

    Ormancılık ve Orman Mühendisliğiİstanbul Üniversitesi

    Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. AYTUĞ AKESEN