Maya endüstrisi atık suyu arıtımında katalitik yöntemler
Catalytic methods for waste water treatment of baker's yeast industry
- Tez No: 232652
- Danışmanlar: PROF.DR. AYŞE NİLGÜN AKIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya Mühendisliği, Mühendislik Bilimleri, Çevre Mühendisliği, Chemical Engineering, Engineering Sciences, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Maya endüstrisi atık suyu, Fenton oksidasyonu, Fe/zeolit katalizörleri, Yeast industry waste water, Fenton oxidation, Fe/zeolit catalysts
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
Bu çalışmada ekmek mayası endüstrisi atık suyunun arıtılması için bir katalitik oksidasyon süreci geliştirilmesi amaçlanmış olup, katı katalizörler varlığında maya endüstrisi atık suyu ile H2O2 oksidasyon süreci çalışılmıştır. 5 ayrı zeolit destek maddesi (13X, 5A, FM8, AW-300, HZSM-5) üzerine 2 ayrı Fe tuzu (Fe(NO3)3.9H2O ve FeSO4.7H2O) çözeltisi emdirilerek toplam 10 katalizör hazırlanmıştır. Katalizörler endüstriyel ekmek mayası üretim tesisinden elde edilen atık suların katalitik H2O2 oksidasyon süreci ile 4 farklı sıcaklık (25, 75, 100, 125 °C), 2 farklı pH (orijinal pH ve pH 4) ve 5 farklı H2O2 konsantrasyonunda arıtılmasında test edilmişlerdir. Endüstriyel arıtma tesislerinde anaerobik+aerobik arıtma işlemleri uygulandıktan sonra elde edilen su örnekleri ile yapılan çalışmalarda deşarj edilecek suyun TOK değeri 421 ppm'den 40 ppm civarına düşürülmüştür. Oksidasyon tepkimesi sıcaklığı atık suyun arıtılması için önemli bir parametredir ve tüm katalizörler için en iyi sonuçlar 125 oC da elde edilmiştir. Atık suyun pH'sı 4'e ayarlandığında TOK değeri 421 ppm'den 44,5 ppm'e kadar inmiştir. Fakat pH değiştirilmediğinde TOK değeri 421 ppm'den ancak 225 ppm'e kadar düşürülebilmiştir. H2O2 miktarı atık maya suyu arıtımında çok etkilidir. 1ml H2O2 kullanıldığında atık suyun TOK değeri 219 ppm'e düşerken, H2O2 miktarı artırıldıkça atık suyun TOK değeri hızla 50 ppm civarına düşmüştür. Ekonomik nedenler de gözönüne alındığında 10 ml H2O2 miktarı en uygun miktar olarak görülmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to develop a catalytic H2O2 oxidation process for the treatment of waste water of baker?s yeast industry. Total 10 catalysts were prepared by making 2 separate Fe salt (Fe(NO3)3.9H2O ve FeSO4.7H2O) impregnated on 5 different zeolite supports (13X, 5A, FM8, AW-300, HZSM-5). Catalysts were tested in the treatment of waste water obtained from an industrial baker?s yeast production factory with catalytic H2O2 oxidation process in 4 different temperatures (25, 75, 100, 125 °C), 2 different pH (original pH and pH 4) and 5 different H2O2 concentrations. In our study for the samples obtained from industrial anaerobic+aerobic waste water treatment unit, the TOK value of to be discharged water was decreased to about 40 ppm from 421 ppm. Oxidation reaction temperature is an important parameter for treatment of waste water and best results for every catalyst were optained in 125 °C. When the pH of waste water was adjusted to 4, TOK value lowered to 44,5 ppm from 421 ppm. But when the pH was not changed, TOK value could only decrease to 225 ppm form 421 ppm. H2O2 amount is very effective for treatment of waste water. When 1 ml H2O2 was used TOK value decreased to 219 ppm, while H2O2 amount was increased TOK value of the waste water rapidly decreased to about 50 ppm. When economical reasons are considered, 10 ml H2O2 amount is seen as the appropriate amount.