Su bazlı boyalarda süreç koşullarının dağılım kalitesine ve boya özelliklerine etkileri
The effects of process conditions on dispersion quality and the properties of the water based paints
  1. Tez No: 232653
  2. Yazar: ELİF ASUDE BEKİRCAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. VELİ DENİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya Mühendisliği, Polimer Bilim ve Teknolojisi, İstatistik, Chemical Engineering, Polymer Science and Technology, Statistics
  6. Anahtar Kelimeler: Boya, su bazlı boya, boya kalitesi, deney tasarımı, istatistiksel çözümleme teknikleri, yüzey ıslatıcı, ezilme, örtücülük, parlaklık, daılım, boya kararlılıı, renkveren hacim deriimi, Paint, water based paints, paint quality, design of experiment (DOE), statistical analysis, wetting agent, finesse, hiding power, gloss, dispersion, paint stabilization, pigment volume concentration (PVC)
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
irketler, müteri gereksinimlerini en iyi ekilde karılayabilmek ve pazar rekabetinde ayakta kalmak için daha verimli çalııp daha az enerji ve i gücü kullanarak daha kaliteli ürünler üretmeyi hedeflemektedirler. Bu nedenle, iletmeler için üretim koullarını en iyi ekilde kullanarak istenilen özellikte ürün elde edebilmek çok önem kazanmıtır. Bu çalımada, su bazlı boya üretiminin en önemli aaması olan daılım ilemindeki süreç koul deiikliklerinin boyanın özelllikleri üzerindeki etkileri incelenerek boya özellikleri eniyilenmitir. Daılım süreç girdileri olarak; renkveren hacim deriimi (RHD), ıslatıcı tipi, son ürün akmazlıı, daılım sıcaklıı, daılım çevresel hızı ve daılım süresi üzerinde çalıılmıtır. Süreç çıktıları ise ezilme, örtücülük ve parlaklık deerleri olarak belirlenmitir. % RHD ve ıslatıcı tipi süreç girdilerinin ürün özellikleri üzerindeki etkileri 2 örneklem t testi, ya da Mann-Whitney testi ile karılatırılmıtır. Akmazlık, daılım sıcaklıı ve çevresel hızın etkileri tam etkensel deney tasarımı yapılarak belirlenmitir. En son olarak da, daılım süresinin boya özelliklerine etkileri incelenmitir. Bu çalımaların sonunda, belirlenen daılım süreç koullarının deiimi ile boyanın özelliklerinin nasıl etkilendii ayrıntılı bir ekilde ortaya konulmutur. Böylece, istenilen boya özelliklerinin salanabilmesi ve müteri beklentilerinin karılananabilmesi için, daılım sürecinin en uygun ekilde gerçekletirilmesine olanacak salayacak temel veri ve bilgiler elde edilmitir.
Özet (Çeviri)
In order to meet the customer requirements in a best way and to survive in the market competition, companies are aiming to produce products, which have better quality, by improving productivity and using less energy and manpower. Therefore, for the operations it became very important to optimize the process conditions in order to obtain the required properties. In this study, the effect of dispersion process conditions, which is the most important process of water based paint production, on the properties of paint is determined and optimized. Dispersion process inputs are determined as pigment volume concentration, end product viscosity, dispersion temperature, peripherical speed and dispersion time. The finesse, hiding power and gloss of the paint are defined as process outputs to study in this work. The effects of the %PVC and surfactant type on the properties of the paint are compared with 2 sample t test or Mann-Whitney test. The effects of viscosity, dispersion temperature and peripherical speed are determined with full factorial design of experiment. At last, the performances of different dispersion time products are compared. At the end of all these studies, the behaviors of the paint properties with the change of the determined process inputs are revealed in detail. Therefore, in order to obtain the required properties and meet the customer requirements, fundamental data and knowledge, which will enable the realization of the dispersion process in the best way, is formed.