Düşük basınçlı çimento enjeksiyonu ile zemin özelliklerinin iyileştirilmesi
Improvement of soil properties with low pressured cement grouting
  1. Tez No: 232689
  2. Yazar: UTKAN MUTMAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYDIN KAVAK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Mühendislik Bilimleri, İnşaat Mühendisliği, Engineering Sciences, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Enjeksiyon, Düşük Basınçlı Enjeksiyon, Zemin İyileştirme, Grouting, Low Pressure Grouting, Soil Improvement
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 255
Özet
Zemin enjeksiyonunda, zamanla sertleşen akışkan bir harç kontrollü olarak, basınç ile zemin ya da çatlaklı kaya içerisine içitilir. Enjeksiyon sırasında basıncı, hacmi ve akım hızı kontrol edilebilen harcın sertleşmesi sonucunda zeminin fiziksel özellikleri iyileştirilir. Zemin enjeksiyonu zeminin permeabilite değerinin düşürülmesinde, kayma mukavemetlerinin arttırılmasında veya deformasyonların azaltılmasında kullanılan bir yöntemdir. Bu çalışmanın ilk aşamasında, laboratuvarda %25, %50, %75 ve %100 relatif sıkılıkta hazırlanmış GP ve SP sınıfı iki farklı malzemeye, 100 kPa, 150 kPa ve 200 kPa basınçlar ile çimento enjeksiyonu yapılmıştır. Enjeksiyonda 0,7, 1,0 ve 1,5 olmak üzere üç farklı su/çimento oranında çimento harcı kullanılmıştır. Enjeksiyon edilmiş numuneler 7 ve 28 gün boyunca suda kür edilmiştir. Kür süreleri sonunda numuneler üzerinde serbest basınç deneyi yapılmıştır. Laboratuvar çalışması sonucunda enjeksiyon basıncı değişiminin serbest basınç mukavemetlerini etkilemediği, serbest basınç mukavemetinin harcın su/çimento oranıyla ters orantılı olarak değiştiği görülmüştür. Çalışmanın ikinci aşamasında, seçilen üç arazide çimento enjeksiyonu yapılmıştır. Enjeksiyon öncesinde sahalarda zemin incelemesi yapılarak sahanın geoteknik özellikleri belirlenmiştir. Zemin incelemesinde SPT, CPT ve sismik kırılma deneyleri yapılmıştır. Su/çimento oranı 1 olan harç, zemine derinliğe bağlı olarak, 100 kPa, 150 kPa ve 200 kPa basınç ile enjekte edilmiştir. Enjeksiyondan 28 gün sonra sahalarda tekrar zemin incelemesi yapılarak zeminin geoteknik özellikleri belirlenmiştir. Vp ve Vs hızlarında % 64 ve %36 artışlar olmuştur. Enjeksiyon uygulanan tabakaların yerel zemin sınıfları Vp ve Vs hızındaki artışlara bağlı olarak bir sınıf yükselmiştir. Enjeksiyon öncesi ve sonrasında belirlenen geoteknik özellikler kullanılarak zemin üç boyutlu olarak analiz edilmiştir. Analiz sonucunda enjeksiyon sonrası için belirlenen zeminin son limit gerilmesi enjeksiyon öncesine göre %30 ile %60 arasında artmıştır.
Özet (Çeviri)
In soil grouting, a fluid grout which was harden in the course of time, is injected in soil or cracked rock with pressure under control. In the first stage of this study, cement grouting has done with 100 kPa, 150 kPa and 200 kPa pressure to two different kinds of materials in GP and SP classes which were prepared with 25, 50, 75 and 100% relative density in the laboratory. During grouting, three different kinds of cement grout that have a consantration of water-cement ratio of 0,7, 1,0 and 1,5 is used. Grouted materials are cured for 7 and 28 days in water and after cure stage, unconfined compression test is performed on samples. As a result of laboratory study, it has observed that the change in grouting pressure will not have an effect on unconfined compressive strengths; unconfined compressive strength has changed inversely proportional with water-cement ratio of grout. In the second stage, cement grouting is performed in-situ. Before grouting, selected fields are inspected to determine the geotechnical properties. SPT, CPT and seismic retraction tests are performed. According to soil?s depth, grout which has a consantration of watercement ratio of 1,0, grouted with 100 kPa, 150 kPa and 200 kPa pressure. At the end of 28 days after grouting, on fields, soil is inspected again to determine the geotechnical properties of it. Vp and Vs velocities has increased 64% and 36% times respectively. Due to increase in Vp and Vs velocities, layers local soil classes which were grouted, have increased one soil class. Three-dimensional analysis has been analyzed by using the geotechnical properties which were determined before and after grouting. At the end of analysis, soil?s ultimate limit state that is determined after grouting, has increased between 30%-60% when it is compared to the natural state of the same soil.