Çok barajlı sistemlerde çok amaçlı optimal işletne
Multiobjective optimal operation in multiple reservoir systems
  1. Tez No: 232690
  2. Yazar: MÜCAHİT OPAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ERGÜN ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Su Kaynaklarının Planlaması, Çok Barajlı Çok Amaçlı Sistemler, Uzun ve Kısa Süreli Optimal İşletme, Gerçek Zamanlı Optimal İşletme, Taşkın Kontrolü, Enerji Üretimi, Dinamik Programlama, Water Resources Planning, Multiple Reservoir Multiobjective Systems, Long and Short Term Optimal Operation Real Time Optimal Operation, Flood Control, Energy Production, Dynamic Programming
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 230
Özet
Su kaynakları planlaması, ülke ekonomisi ve öngörülen hayat standartları ile bütünleşmiş, çok boyutlu ve karmaşık bir süreçtir. Su kaynakları planlaması, istenilen amaçlar doğrultusunda ve öngörülen kriterler çerçevesinde su kaynaklarının en verimli kullanımını sağlayacak faaliyetlerin tümünü kapsamalıdır. Bu çalışmada, çok amaçlı ve çok barajlı bir su kaynakları sistemi tanımlanmıştır. Sistem üzerine uzun ve kısa süreli planlama için işletme optimizasyonu modelleri, gerçek zamanlı optimal işletme modeli ve benzetim modeli kurulmuştur. Benzetim modeli hariç diğer modellerde, ardışık yaklaştırmalı dinamik programlama optimizasyon tekniği kullanılmıştır. Kurulan bütün modeller, Ceyhan Havzası'nda Ceyhan Nehri ana kolu üzerinde ardışık olarak bulunan çok amaçlı ve çok barajlı bir su kaynakları sistemine uygulanmıştır. Buradan elde edilen sonuçlar, hem enerji üretiminin enbüyüklenmesi hem de taşkın durumunda barajdan bırakılan akımların pik değerinin enküçüklenmesi açısından değerlendirilmiştir. Sonuç olarak, uzun süreli işletme modeli ile elde edilen güvenilir güç, ampirik denklemlerle elde edilen değerden % 13 ve ortalama güç ise, % 153 kadar daha iyi olarak bulunmuştur. Benzetim modeli, toplam enerji üretimi bakımından, gerçek zamanlı optimal işletme modeline göre % 2.43 kadar daha iyi sonuç vermiştir. Gerçek zamanlı optimal işletme modeli barajdan bırakılan akımların toplamı bakımından, benzetim modeline göre % 40,3 kadar daha iyi bir sonuç üretmiştir. Ayrıca, taşkın zararı parasal olarak ifade edilebildiği takdirde, elde edilecek net fayda bakımından gerçek zamanlı optimal işletme modeli, benzetim modelinden daha iyi sonuçlar üreteceği düşünülebilir
Özet (Çeviri)
Water resources planning integrated with the country economics and the suggested life standards is a very dimensional and complex process. Water resources planning and management have to cover all of activities to provide optimal uses of water recourses, in presented targets direct and in the frame of the suggested critics. In this study, a water resources system with multiobjectival and multiple reservoir is described. Optimal operational models for long and short term planning, real time optimal operational model and simulation model are established on it. The technique of dynamic programming with successive approximations is used in other models, except simulation model. All of the models are applied to a water resources system with multiobjectival and multiple reservoir presented successively on the main line of the Ceyhan River in the Ceyhan Basin. Results obtained are evaluated to both the maximization of the energy production and the minimization the peak value of the flow data released from reservoirs in flood case. Accordingly, the firm energy obtained from the optimal operational model for long term planning is presented %13 better than the value determined by ampric equations, and also the average energy in the same model is % 153. Simulation model for the total production of energy is resulted %2.43 better than real time optimal operational model. According to total of inflows released from reservoirs, real time optimal operational model is generated % 153 better than simulation model. In fact, providing that flood damage is described as financial, real time optimal operational model may present better results than simulation model.