Gelation studies in ternary polymer solutions
Üçlü polimer çözeltilerinde jelleşme çalışmaları
  1. Tez No: 23274
  2. Yazar: MOJDEH H. HAJAZİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. LEVENT YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Jel, Ölçülebilir jelleşme, Asimetrik zar oluşumu, Sol-gel geçişi, Üçlü polimer çözeltisi akış direnci (vizkositesi), Gel, Thermoreversible Gelation, Asymmetric Membrane Formation, Sol-Gel Transition, Ternary Polymer Solution Viscosities Scientific Code : 603.03.05 IV
  7. Yıl: 1992
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
ÖZ ÜÇLÜ POLİMER ÇÖZELTİLERİNDE JELLEŞME ÇALIŞMALARI H.HEJAZI, Mojdeh Yüksek Lisans Tezi, Kimya Mühendisliği Anabil im Dalı Tez Yöneticisi: Doç.Dr.Levent Yılmaz Nisan,1992. 85 Sayfa Jelleşme olayı, çapraz bağ yapısına bağlı olarak, zar oluşumunda önemli bir rol oynayabilir. Çapraz bağ yapısına göre jelleşme kimyasal ve fiziksel (ısıl çevrilebilir) jelleşme olarak iki ayrı şekilde sınıflandırılabilir. Isıl çevrilebilir jelleşmenin zar oluşumu üzerindeki etkisi bir süredir bazı çalışmaların ilgi odağı haline gelmiştir. Bununla birlikte, zar oluşturma potansiyeli olan üçlü polimer çözeltilerinde jel ve jelleşmenin kesin yapısı henüz tam olarak incelenmemiştir. Bu noktadan hareketle, bu çalışmanın amacı, zar oluşturma potansieli olan üçlü polimer sistemlerinde (polimer-çözücü-çözücü olmayan) jel özelliklerinin belirlenmesi ve bu sistemlerde jelleşme olayının incelenmesi olarak belirlenmiştir.Jelleşme çalışmaları, bir amorf polimer (Polieter suifon, PES) kullanılarak, dimetilsülfoksit (DM50), dimet il formam id (DMF), dimetilacetamid (DMAC) gibi değişik çözücülerin ikili ve üçlü (PES ? DMAC + Methanol (çözücü olmayan)) sistemlerinde top düşürme yöntemi kullanılarak üçüncü elemanın etkilerinin incelenmesi şeklinde gerçekleştirilmiştir.. Söz konusu etkiler ise değişken ısıtma hızları kullanılarak, ve bunun yamsıra belirlenmiş bir sıcaklık aralığında sabit sıcaklık deneyleri yapılarak incelenmiştir. Bütün ikili sistemlerde yüksek derişim lerde bile gerçek anlamda bir jelleşme olayı gözlenememektedir. Bununla beraber, PES, DMAC, Methanol (çözücü olmayan) üçlü çözeltisinde, belli bir derişim düzeyinde (aralığında) jel benzeri durumlar gözlemlenmiştir. Üçlü sistemin (PES + çözücü + çözücü olmayan) söz konusu jel benzeri duruma üçlü polimer çözeltilerinin yüksek akış direncinin (vizkositesinin) neden olduğu sonucuna varılmıştır. Bundan dolayı, derişik üçlü çözeltilerin akış dirençlerini (vizkositelerini) ölçme ve değerlendirmeye yönelik çalışmalar yapılmıştır. Ölçülen akış dirençleri W-L-F denklemlerine uyduğu gibi, Arhenius tipi bir sıcaklık bağımlılığı da göstermektedir. Üçüncü elemanın (çözücü olmayan) derişim değerleri hem akış direnci (vizkosite) değerleri ve hem de aktifleşme enerjileri üzerinde kuvvetli bir etki göstermektedir ki bu da onun çözelti yapısı ve makromoleküler düzenek (yapı) üzerinde önemli etkilerinin mümkün olabileceği sonucunu doğurur. vı
Özet (Çeviri)
ABSTRACT GELATION STUDIES IN TERNARY POLYMER SOLUTIONS H.HEJAZI, Mojdeh M.S. in Chemical Engineering Supervisor : Assoc.Prof.Dr.Levent Yılmaz April, 1992, 85 pages Gelation phenomena may play an important role during membrane formation. Based on nature of crosslinks it can be classified as chemical or physical (thermoreversible) gelation. The role of thermoreversible gelation in the membrane formation process has been a question of concern in a number of studies. But the exact nature of gels and gel formation in ternary solutions with membrane forming potential has not been thoroughly investigated yet. Therefore the aim of this thesis is to characterize gels of ternary systems (polymer-solvent-nonsolvent) with membrane forming potential and study gelation phenomena in these systems. Gelation studies have been carried out by using an amorphous iiipolymer, polyethersulfone (PES) and different solvents like dimethylsulfoxide (DMSO), dimethylformamide (DMF) and dimethylacetamide (DMAC) in binary and PES + DMAC + methanol (non- solvent) in ternary systems by using the falling ball method to investigate the effect of the 3rd component. This is carried out by using variable heating rates. Also isothermal studies at a selected temperature range are performed. In all binary systems, even at high concentrations, a real gel behavior could not be observed, however, for a certain range of concentration in ternary solutions of PES + DMAC + methanol, gel-like behavior was observed. It was concluded that the gel-like behavior of ternary solutions of PES + Solvent + Nonsolvent was caused by high viscosity of ternary polymer solutions. Therefore, studies to evaluate viscosities of concentrated ternary solutions have been carried out. Evaluated viscosities fit well to WLF equation and show an Arrhenius type temperature dependency. Non-solvent concentration has a very strong effect on both viscosity values and on activation energies, leading to conclusion of its possible important effect on structure of solution and on macromolecular conformation.