Stochastic model of mean annual runoff of Çoruh river at gauging station 2316
Çoruh nehri üzerinde 2316 nolu istasyonun yıllık ortalama akımlarının stokastik modellemesi
  1. Tez No: 23273
  2. Yazar: SEMİH KARAKILIÇ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NURİ MERZİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Zaman Serileri Analizi, Periyodik Olmayan Stokastik Model, Box-Jenkins Metodu, Gerdek Zaman Tahmini, Yüzey Hidrolojisi, Time Series Analysis, Non-Periodic Stochastic Model, Box-Jenkins Methodology, Real Time Forecasting, Surface Hydrology
  7. Yıl: 1992
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
ÖZ ÇORUH NEHRİ ÜZERİNDE 2316 NOLU İSTASYONUN YILLIK ORTALAMA AKIMLARININ STOKASTİK MODELLEMESI KARAKILIÇ, Semih Yüksek Lisans Tezi, İnşaat Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Y. Doç. Dr. Nuri MERZI Mayıs 1992, 85 sayfa Bu tez çalışmasının amacı Çoruh Nehrinin 2316 Nolu istasyonundan alınan yıllık ortalama akım miktarlarına göre stokastik modelinin oluşturulmasıdır. Bu modelin oluşturulmasında Box-Jenkins metodu kullanıldı. EIEI' den (Elektrik işleri Etüt idaresi) alınan akım verileri ile tanımlama, parametre tahmini ve kontrol ile ilgili çalışmalar yapılmıştır. Çalışmalarda denenen modeller arasından 0.48 otoregresiv parametresi ile ARIMAC1,1,0) modeli seçilmiştir. Artıkların stokastik bağımlılığının olup olmadığı kontrol edilmiş ve bunlar bağımsız rasgele değişkenler olarak tanımlanmıştır.Üç yıllık hidrolojik gerçek zaman tahmini yapılmıştır. ilk zaman adimi için yapılan tahminde EİEİ' ce değerlendirilmiş tek (1989 yılı) veri 95 % tahmin aralığının içinde kalmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT STOCHASTIC MODEL OF MEAN ANNUAL RUNOFF OF ÇORUH RIVER AT GAUGING STATION 2316 KARAKILIÇ, Semih M. S. in Civil Engineering Supervisor: Asst. Prof. Dr. Nuri MERZI May 1992, 85 pages The major aim of this thesis is to build a stochastic model for annual mean runoffs of Coruh River at Station 2316. Box and Jenkins methodology was used to build the model. Studies related to identification» parameter estimation» and diagnostic checks of the potential models were performed on the runoff data recorded by EIEI (General Directorate of Electrical Power Resources Survey and Development Administration). The selected model among other competing models was ARIMA(1,1,0) with the autoregressive parameter, $=-0.48. The residuals were tested for whiteness and they were identified as a white noise series.Real time hydrologic forecasting was done for three years. The only available data which is for the first year (year 1989) by EIEI falls in between 95 Z confidence intervals.