Biyodizel üretim tesisi atık sularının membran filtrasyonu
Membrane filtration of wastewater from biodiesel production process
  1. Tez No: 232758
  2. Yazar: AYNUR HACIFETTAHOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERTAN DURMUŞOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Membran, Filtrasyon, Mikrofiltrasyon, Ultrafiltrasyon, Nanofiltrasyon, Ters Osmoz, Elektrodiyaliz, Biyodizel, Biyodizel Tesisi Atık Suyu, Membrane, Filtration, Microfiltration, Ultrafiltration, Nanofiltration, Reverse Osmosis, Electrodialysis, Biodiesel, Wastewater of Biodiesel Process
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Nüfus artışı, sanayileşme ve etkin tarım faaliyetlerinin, dünyanın kısıtlı yeraltı ve yerüstü kaynaklarını tükettiği ve çevre sorunlarını arttırdığı bir gerçektir. Sanayileşme ve gelişme hamlelerine paralel olarak ülkemizde de kaynak tüketimi hızla artmaktadır. Dünyada su kaynaklarının giderek tükenmesi ve mevcut su kaynaklarının kullanılamayacak duruma gelmesi arıtılmış atık suyun yeniden kullanımı konusunu ön plana çıkarmaktadır.Membran prosesleri atık suların deşarj standartlarına uygun arıtılmasını veya atık suların yeniden kullanımını mümkün kılarak onların alternatif su kaynağı olarak değerlendirilmelerini sağlamaktadır. Bu çalışmada kuru yıkama yapan biyodizel tesisinden çıkan atık suların mikrofiltrasyon yöntemi ile arıtılması incelenmiştir. Bu amaçla, 0,45 mikron por boyutuna sahip sartolon poliamid ve selüloz asetat mikrofiltrelerinin Kimyasal Oksijen İhtiyacı (KOI), Biyolojik Oksijen İhtiyacı (BOI) ve Askıdaki Katı Madde (AKM) parametreleri üzerindeki giderim verimleri araştırılmıştır.Sonuç olarak, biyodizel atık sularının mikrofiltrasyon yönteminde sartolon poliamid filtre ile KOI'de % 42-84, BOI'de % 41-84 ve AKM'de % 68-99'luk giderim sağladığı bulunmuştur. Selüloz asetat filtre ise KOI'de % 10-43, BOI'de % 7-43 ve AKM'de % 65-96'lık giderim sağlamıştır. Bu giderim verimleri Su Kirliliği Kontrol Yönetmeliği'nde verilen alıcı ortam değerlerini sağlamamasına rağmen bir ön arıtım gerçekleştirdiği görülmüştür. Bu şekilde ön arıtımı sağlanan biyodizel tesisi atık suları, aerobik prosesle arıtılabilir veya ultrafiltrasyon, nanofiltrasyon ve/veya ters osmoz yöntemleriyle ileri arıtım yapılabilir.
Özet (Çeviri)
It is a well known fact that high population, industrialization and some agricultural activities are used up limited resources of the world and caused environmental problems. Being a developing country, consumption of the resources is also increasing in Turkey. Water resources are getting exhausted at all over the world so that it is getting more important to reuse of treated wastewater.Membrane processes are used to treat the wastewater or applied as an advance treatment option so that the treated wastewater is reused as an alternative water source. In this study, microfiltration treatment of wastewater from a dry cleaning biodiesel process is studied. Sartolon polyamide and cellulose acetate microfilters having 0,45 micron pore size are investigated for the removal efficiency of Chemical Oxygen Demand (COD), Biological Oxygen Demand (BOD) and Suspended Solids (SS) parameters.As a result, the removal efficiencies in COD, BOD and SS are 42-84 %, 41-84 % and 68-99 %, respectively, for microfiltration using sartolon polyamide microfilter. On the other hand, the removal efficiencies in COD, BOD and SS are 10-43 %, 7-43 %, and 65-96 %, respectively, for microfiltration using cellulose acetate microfilter. Even these removals do not maintain the standards given by the Water Pollution Control Regulation, they provide a removal that can be considered as pre-treatment. Hence, the pre-treated wastewater from biodiesel facility can be further treated by an aerobic process or ultrafiltration, nanofiltration and/or reverse osmosis can be applied as advanced treatment methods.