Streptozotosin diyabetik ve benfluoreks-C vitamini tedavili sıçanların mesane dokusunda histolojik incelemeler
Histological investigations of diabetic and benfluorex-vitamin C treated urinary bladdertissue in streptozotocin induced diabetic rats
  1. Tez No: 232991
  2. Yazar: EBRU GÖKALP ÖZKORKMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BİLGE GÖNÜL, PROF. DR. CEVAT AYVALI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyoloji, Histoloji ve Embriyoloji, Zooloji, Biology, Histology and Embryology, Zoology
  6. Anahtar Kelimeler: Streptozotosin, Benfluoreks, Vitamin C, Mesane, Diabetes Mellitus, Transmisyon Elektron Mikroskop, Streptozotocin, Benfluorex, Vitamin C, Urinary bladder, Diabetes Mellitus, Transmission Electron Microscope
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Diabetes mellitus'un en ciddi komplikasyonlarından biri de mesane disfonksiyonudur. Diyabetiklerde mesanede yapısal değişiklikler görülmektedir. Örneğin, organ genişlemekte ve üriner kapasite artmaktadır. Nöropati sonucu mesane doluluk hissi zarar görmekte, bağ dokuda kollagen miktarındaki artışa bağlı olarak düz kaslarda hipertrofi meydana gelmektedir. Sitopatolojik düzeyde araştırma yapmak amacıyla sıçanlarda deneysel diyabet oluşturulmuş ve tedavi amacıyla antidiyabetik bir ajan olan benfluoreks ile antioksidan vitamin C birlikte diyabetik deneklere uygulanmıştır. Mesane dokusunda meydana gelen farklılıklar ışık ve elektron mikroskopta incelenmiştir. Denekler kontrol, diyabetik ve benfluoreks- C vitamini uygulamalı grup olarak ayrılmıştır. Deneysel diyabet oluşturulurken sitrat tamponunda çözülmüş streptozotosin 45mg/kg intraperitonal olarak tek dozda enjekte edilmiştir. Deneklerin kan şekerleri 48 saat sonra ölçülerek değerleri 200 mg/dl üzerinde olanlar diyabetik olarak kabul edilmiştir. Benfluoreks (50 mg/kg) ve C vitamini (20 mg/kg) intragastrik yoldan uygulanmıştır. Kontrol ve diyabetik gruplara musluk suyu verilmiştir. Uygulamalara tüm gruplarda 21 gün süreyle devam edilmiş olup 22.günde anestezi altında mesane örnekleri alınmıştır. Alınan örnekler ışık ve elektron mikroskobunda incelenmek üzere tespit aşamalarından geçirilerek parafin ve araldite gömülmüştür. Işık ve elektron mikroskobunda kontrol grubunda normal mesane yapısı gözlenirken, diyabetik grupta değişici epitelde vakuol oluşumu, epitel çekirdeğinde karyoliz ve yüzeysel epitel hücreleri arasında çözülmeler gözlenmiştir. Diyabetik grupta değişici epitele çok sayıda mast hücresi göçü olduğu, bağ dokuda da mast hücre sayısının arttığı ayrıca mast hücrelerinin çoğunlukla degranülasyon halinde oldukları izlenmiştir. Tedavili grupta değişici epitelde kontrol grubuna yakın görünüm, bağ dokuda nadir mast hücresi ve damar çevresinde lenfosit ve eozinofil infiltrasyonu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
One of the most serious complications of Diabetes mellitus is urinary bladder dysfunction. In diabetics structural changes become, bladder dilates and urinary capacity increases. Diabetic neuropathy impairs urinary bladder sensation. Collagen fiber content increases in bladder connective tissue, smooth muscle hypertrophy occurs. In order to make a cytopathological investigation, rats were made experimentally diabetic then antidiabetic agent benfluorex and antioxidant vitamin C together introduced to diabetic subjects. Changes in urinary bladder tissue were examined by light and electron microscope. Rats were divided into three groups, control, diabetic, diabetic and benfluorex-vitamin C treated group. Rats were injected intraperitoneally a single dose of 45 mg/kg streptozotocin dissolved in citrate buffer to induce diabetes. 48 hours after induction rats with plasma glucose levels>200 mg/dl were accepted as diabetic. Benfluorex (50 mg/kg) and vitamin C (20 mg/kg) were given orally (intragastric tube). Control and diabetic groups were given only tap water. Following 21 days, on the 22nd day bladder tissues were removed under anesthesia. Samples were fixed, embedded in paraffin and araldite for light and electron microscope studies. Light and electron microscope studies revealed normal ultrastructure in controls. Vacuol formation in transitional epithelium, caryolisis in epithelium nuclei and leaky superficial cells were observed in diabetics. Diabetic group showed mast cell migration into epithelium, increased number of mast cells in connective tissue and degranulation of these cells. In benfluorex-vitamin C treated group structure of the urothelium was similar to control group but lymphocyte and eosinophil cell infiltration and rare mast cells was ascertain in the perivascular area.