Enerji talep yöntemleri ve elektrik enerjisi tüketiminde talep yönteminin incelenmesi
Energy demand methods and demand method analysis on electric energy consumption
- Tez No: 233044
- Danışmanlar: PROF.DR. ERALP ÖZİL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Enerji, enerji verimliligi, talep yönetimi, elektrik enerjisi, Energy, energy efficiency, demand management, electrical energy
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Ekonomik ve sosyal kalkınmanın önemli girdilerden biri enerjidir. Bu yönüyle enerji bir toplumun yasam standardının yükseltilmesinde önemli rol oynar. Sürdürülebilir kalkınmanın saglanması da yine enerjiyle olasıdır. Ancak, enerji kaynaklarının en önemlisini olusturan petrol, dogalgaz, kömür gibi fosil yakıtların hızla tükenmekte olusu ve bu kaynakların yol açtıgı çevresel sorunlar; enerji talep yönetimini, verimligini ve dolayısıyla da enerji yogunlugu kavramını gündeme getirmistir. Türkiye birinci ve ikinci petrol krizlerinin ardından enerji tasarrufu ile ilgili olarak özel gündem olusturmus olmakla birlikte bunun dısına pek çıkamamıstır. Enerji verimi ve tüketici kavramını içeren ?Talep Yönetimi? ülkemiz için yeni bir yaklasımdır. Son derece sınırlı ve pahalı olan enerji arzı ve özellikle son yıllarda bas döndürücü bir sekilde artan petrol ve dogal gaz fiyatları düsünüldügünde, talep yönetiminin önemi daha da iyi anlasılacaktır. Birçok ülkede basarı ile uygulandıgı göz önüne alınırsa, ülkemizde de talep yönetimi plan ve programı kolaylıkla ve acilen hayata geçirilebilir. Böyle bir planın hayata geçirilmesindeki maliyet, enerji arzını arttırmaktan çok daha düsüktür. Talep yönetimi planı, standartların olusturulması, yenilenebilir enerji kaynaklarının tesvik edilmesi ve tüketici bilincinin olusmasını saglayacaktır. Böylece, talep yönetimi programları enerjinin etkin kullanımını saglayacak ve dolayısı ile olusacak tasarrufları beraberinde getirecek; bu sayede enerji arzı rahatlayacak ve enerji arzında agırlık yenilenebilir ve sürdürülebilir kaynaklara verilebilecektir.
Özet (Çeviri)
Energy is one of the important inputs for economical and social development. By this way it plays a crucial role for increasing the life quality of society. Energy also provides the improvement. However, fossil fuel like petroleum, natural gas, coal which are the most important energy resources are quickly being used up and they have been causing environmental problems, because of this some concepts such as energy productivity and energy intensity have come out. In order to provide the usage of energy efficiently many different programmes have been being practised. After the first and second petrolum crisis; although Turkey had a special agenda related with energy saving, it couldn?t thoroughly impellent demand management. Demand Management including energy efficiency and definition of consumer is a new approach for Turkey. When considering very limited and expensive energy supply and especially petroleum and natural gas prices which has increased excessively, the importance of demand management is better understood. Because it is applied successfully in many countries, in our country too demand management planning and programming can be easily and urgently implemented. The cost of this plan is smaller than the increasing of energy supply. The demand management planning will provide standardization, persuasion of the use of energy sources and the conscious. Consequently, the demand management programming will use energy effectively and bring together with energy saving; by this factor the energy supply will ease and the main effort will be allotted to eadable and sustainable energy resources.