Türkiye'nin alternatif enerji kaynakları ve bor madeninin endüstride kullanım alanlarının araştırılması
Alternative energy sources of Turkey and research of boron?s industrial usege fields
  1. Tez No: 233063
  2. Yazar: UFUK ÖNER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZAFER UTLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Alternatif, enerji, bor, stratejik, Alternative, energy, boron, strategic
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Bu çalısmada enerji ve enerji kaynakları üzerinde durulmustur. Dünyada veTürkiye'deki enerji kaynaklarının rezervleri üretim ve tüketim durumları ele alınmıstır. Petrol,dogal gaz ve kömür incelenmis, bu kaynakların ne kadar ömrünün kaldıgı arastırılmıstır.Yapılan çalısmanın neticesinde elde edilen sonuç; ülkelerin yenilebilir enerji kaynaklarınayönelmesi gerektigidir.Bu çalısmada Türkiye'nin enerji envanteri çıkarılmıstır. Gelecekte en önemli enerjikaynagı olacak ?bor? madeninin ülkemizde rezervlerinin fazla oldugu görülmüstür. Bumadenden çok daha fazla faydalanılabilinecegi saptanmıstır. Bu nedenle ileriki yıllarda bormadeni ile ilgili çalısmalara önem verilmesi gerekmektedir.Türkiye'nin jeostratejik konumunun enerji kaynakları potansiyeli ile birliktedegerlendirilmesiyle ulasılan sonuçların, Türkiye'nin enerjide dısa bagımlılıgını önlemesineve bu sayede ekonomik ve sosyal kalkınmasına, savunma imkân ve kabiliyetlerini daha dagelistirerek bölgesel gücünü pekistirmesine ve ulu önder Atatürk'ün gösterdigi çagdasuygarlık seviyesi hedefine ulasılması yönündeki çabalara enerji alanında alınabilecek tedbirlerçerçevesinde katkı saglayıcı bir fikir verebilecegi degerlendirilmektedir
Özet (Çeviri)
In this thesis, we have examined energy and energy resources. We have dealt withreserve, production and consumption of energy resources. Petroleum, natural gas and coalhas been examined in detail and we have tried to determine the life of these resources. Atthe end of this work the result is; countries need to consider using ?renewable? energyresources.We have determined the inventory of energy resources in Turkey and noticed thehigh availability of ?Boron metal? which is the most important potential source of energyin the future. So we have also examined that boron metal can be used more effectively.This shows us that we need to make more researches on this metal in the following years.Bearing in mind the geostrategic position and the potential of the energy resources(thus getting independent about this), Turkey can easily improve its economical and socialdevelopment and defence abilities. This will also strengthen its regional power and lead toreach the ?modern civilization target? that Atatürk had shown already.