Güneş enerjisi üretim sistemlerinde bir maksimum güç noktası izleme yöntemi ile bir şebeke bağlantılı eviricinin geliştirilmesi ve gerçekleştirilmesi
Development and implementation of a grid connected fly-back inverter and a maximum power point tracker in photovoltaic energy generation systems
  1. Tez No: 233154
  2. Yazar: ÖZGÜR YAKIŞAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HÜSEYİN TARIK DURU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Enerji, Electrical and Electronics Engineering, Energy
  6. Anahtar Kelimeler: Güneş pili, fotovoltaik şebekeye bağlı sistem, maksimum güç izleme, geridönüşlü dönüştürücü, solar cell, photovoltaic grid-tide, power point tracking, flyback convertor
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 171
Özet
Bu tezde şebekeye paralel çalışan düşük güçlü güneş hücresi temelli bir sistem için maksimum güç izleme yöntemleri incelenmiş ve sistemde kullanılabilecek evirici yapısının tasarımı verilmiştir. Bir geridönüşlü DA/DA dönüştürücü modeli önerilmiş, tasarımı yapılmıştır. Önerilen bu geridönüşlü dönüştürücünün DA/DA dönüştürücü olarak, sinüs modüleli DA/DA dönüştürücü olarak ve DA/AA dönüştürücü olarak kullanılmasının ayrı ayrı prensipleri, MATLAB Simulink devre şemaları ve simulasyon sonuçları verilmiştirAkım referansına bağlı olarak çalışma frekansı 15-25 kHz arasında değişen şebekeye paralel çalışan geridönüşlü dönüştürücünün bir uygulama devresi tasarlanmıştır. Sistemin sabit giriş gerilimli bir DA kaynak üzerinden beslenmesi durumunda DA/DA dönüştürücü olarak, sinüs modüleli DA/DA dönüştürücü olarak ve şebekeye paralel çalıştırılması uygulamaları ve sonuçları verilmiştir. Son olarak Kyocera KC120 PV panelinden iki adet seri bağlanarak sistemin güneş paneli üzerinden beslenmesi uygulaması ve sonuçları verilmiştir.
Özet (Çeviri)
At this thesis, power point tracking methods for a low power solar cell based system that works in parallel with network are researched and the design of the inverter structure that can be used in the system is given. A DC/DC flyback converter model is suggested and designed. The principles of the usage of flyback converter suggested in the model are given separately for DC/DC convertor, sinus modulated DC/DC converter and DC/AC converter. In addition, MATLAB Simulink circuit schemes and simulation results are given.A Flyback converter?s implementation circuit that works in parallel with a network varying between a working reference of 15kHz and 25 kHz (depending on the current reference) is designed. Under the circumstance of supplying the system with a constant input voltage over a DC source, the implementations and results of system that is worked as a DC/DC convertor, as a sinus modulated DC/DC converter and that is worked in parallel with network are given. Finally, the implementation and the results of the system that is supplied over a solar panel that is connected two times serially with Kyocera KC 120 PV panel are given.