Determination of trace anions by ion chromatography using conductivity and UV-VIS detectors
Eser anyonların iletkenlik ve UV-VIS spektrofotometre dedektörlerini kullanarak iyon kromatografi ile tayini
- Tez No: 23319
- Danışmanlar: DOÇ. DR. R. SEZER AYGÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: nitrat, ni{rit, tek-kolonlu iyon kromotografi, et ürünleri analizi, ön-kolon, anyon analizleri, klorun girişimi, indirekt uv-absorpsiyonu, nltrate, nltrlte, single column i on chromatography, meat products analysls, pre-column, anlon analysls, chloride interferences, Indlrect uv-absorptlon Selence
- Yıl: 1992
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
ÖZ ESER ANYONLARIN, İLETKENLİK VE UV-VIS SPEKTROFOTOMETRE DEDEKTÖRLERİNİ KULLANARAK İYON KROMATOGRAFİ İLE TAYİNİ ZORLU, Hamide Yüksek Lisans Tezi, Kimya Bölümü Tez Yöneticisi: Doç.Dr. Sezer AYGÜN Şubat, 1992, 82 sayfa Yüksek basınçlı sıvı pompası, anyon kolonu ve iki değişik dedektör, iletkenlik ve uv-vis spektrofotometre ile tek- kolonlu iyon kromotografi sistemi kurularak deney parametreleri optimize edildi. Potasyum hidrojen fitalat çözeltisi düşük iletkenliğe ve yüksek absorbansa sahip olduğu için sürükleyici faz olarak seçildi. Tek kolonlu iyon kromotografi sisteminde, minimum tayin edilebilme sınırlan iletkenlik dedektörü ile Cl~, 2mg/L; NO2, 6 mg/L ; ve NO3, 15 mg/L ; uv-vis spektrofotometre dedektörü ile Cl“, 50 ng/L; NO2, 100 ng/L; NO3, 100 ng/L ve SO4, 100 pg/L olarak saptandı. Ölçümlerin doğruluğu, uv-dedektörü ile % \A bağıl standard sapma (bss) ve iletkenlik dedektörü ile% 1.1 bss olarak bulundu. Yapılan uygulama çalışmasında et ürünlerinden salam ve sosiste N02 ve N03 tayin edildi. Ortamdaki Cl”iyonu girişimi Ag+ formuna çeviri imiş Dowex 50 W katyon değiştirici (H+) resinin kullanıldığı bir ön kolon ile ortamdan uzaklaştırıldı..
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DETERMINATION OF TRACE ANIONS B¥ ION CHROMÂTOGRAPHV USING CONDUCTIVİTV AND UV-VIS DETECTORS ZORLU, Hamide fl.S.ln Chemistry Supervisor: Assoc.Prof.Dr.R.Sezer AV6ÜN February, 1992,82 pages A singîe column i on chromatography was constructed by usfng a hlgh pressure 1iqu1d pump, anion coîumn and two different detectors, namely conductivity and uv-vis spectrophotometer Experimental parameters were also optimized. Since, potassium hydrogen phthalate solution has low conductivity, and high absorptivity it was chosen as eluent. The minimum detectable quantities found with conductivity detector were C1~, 2 mg/L; NÛ2, 6 rng/L; N03, 15 mg/L; and with uv-vis detector cr, 50 {ig/L; NQ2, 100 jıg/L ; N03, 100 ng/L ; S04/ 100 jıg/L in singlecolumnion chromatography (SCI C).; iiiPrecision of the measurements was obtained as 1.4 % rsd (relative standard deviatıon) f ör uv-dedector and 1.1 % f ör conductivity detector. For the appllcation of SCİC, NÛ2 and NO^ 1 ons in meat products have been determlned. Excess chlorlde lon was removed f rom the sample by uslng pre-column Dowex 50 W cation exchange resin in Ag+ form.