Trafik ve rekreasyonel kullanım kaynaklı gürültü kirliliğinin belirlenmesi: Çorlu örneği
Determination of noise pollution due to traffic and recreation: A case study of Çorlu
- Tez No: 233320
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ELİF EBRU ŞİŞMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
- Anahtar Kelimeler: Çorlu, Trafik, Rekreasyon, Gürültü Kirliliği, Gürültü Ölçümü
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Namık Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Çorlu İlçesi sanayi yoğunluğu bakımından akla ilk gelen yerlerden biridir. Bu nedenle devamlı göç almaktadır. Buna bağlı olarak nüfus yoğunluğu ve taşıt sayısı da giderek artmaktadır.Bu çalışmada, Çorlu İlçesinin trafik ve rekreasyonel kullanım kaynaklı gürültü kirliliğinin ve gürültü ölçüm değerlerinin zamansal dağılımlarının belirlenmesi amaçlanmıştır.Gürültü kirliliğinin belirlenmesi için elde edilen gürültü değerlerinin analizinde SPSS (Statistical Package for the Social Science) programı kullanılmıştır. 18 ölçüm noktasına ait gürültü ölçüm değerlerinin zamansal dağılımları grafiksel olarak gösterilmiştir. Elde edilen sonuçlara göre; 15 ölçüm noktasında gürültü değerlerinin Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi Yönetmeliği'ne göre açık trafik alanları için belirlenen sınır değer (68 dBA)'i aştığı, sadece 3 ölçüm noktası gürültü değerlerinin sınır değerin altında kaldığı ve Çorlu İlçesi'nde karayolu trafik gürültüsünün önemli seviyelere ulaştığı bulunmuştur. Bu çalışma ile Çorlu ilçe Merkezi'nde trafik ve rekreasyonel kullanım kaynaklı gürültü değerleri ve zamansal dağılımları belirlenerek çözüm önerileri sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The county of Çorlu is one of the flashed places in point of industry density. Because of this it allows immigrants continuously and density of population and the number of vehicles increase with time.This study aims to determine the noise pollution in the county of Çorlu due to traffic and recreation and the distributions attached time of noise measurement values.SPSS (Statistical Package for the Social Sciences) program was used to analyse the noise measurement values got to determine noise pollution. The distributions attached time of noise measurement values belonged to 18 measurement points were showed as graphically. According to results of the study it is found that the noise measurement values were overcame daytime limit level (68 dBA) stated at Turkish Regulation of Assessment and Management of Environmental Noise for open traffic areas in 15 noise measurement points and remained under the limit level in only 3 noise measurement points and the roadway traffic noise in county Çorlu reached at important levels. The noise pollution in county of Çorlu due to traffic and recreation and the distributions attached to time of them were determined and some proposals regarding solutions were made.