Türkiye'de süs bitkileri sektörünün üretim ve yapısal sorunları ve öneriler
Difficulties of production and structural of ornamental plants sector in Turkey and suggestions
- Tez No: 233396
- Danışmanlar: PROF. DR. HAYRAN ÇELEM
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
- Anahtar Kelimeler: Türkiye'de süs bitkileri sektörü, sektörün üretim ve yapısal durumu, Yalova İli, Sakarya İli, SWOT Analizi, sektör bileşenleri, ornamental plants sector in Turkey, situation of production and structural of sector, Yalova Province, Sakarya Province, SWOT Analysis, components of sector
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 185
Özet
Bu tez çalışması Türkiye'de süs bitkileri sektörünün üretim ve yapısal sorunlarını analiz ederek bunlara yapıcı ve sürdürülebilir çözümler üretmek amacıyla yapılmıştır. Bunun için öncelikle sektörün ülkemizdeki mevcut durumu ortaya konulmaya çalışılmıştır. Mevcut durumu ortaya koymak için ise sektörün üretim, ithalat ve ihracat verilerinden yararlanılmıştır. Birçok kurum ve kuruluşlardan edinilen bu veriler ışığında sektörün bütününü ifade etmek açısından çalışmanın coğrafi konum, iklim, ulaşılabilirlik, alan kullanımı ve pazarlama gibi özellikleri sayesinde sektörün yoğun olarak gelişim gösterdiği Yalova ve Sakarya illeri üzerinde yürütülmesine karar verilmiştir. Çalışmanın yürütüleceği Yalova ve Sakarya illeri tespit edildikten sonra veri toplama ve arazi çalışmaları bu iller üzerinde yoğunlaştırılmıştır. Toplanan veriler ile sektörün bütününü ifade etmek için sektör alt başlıklar halinde bileşenlerine ayrılmış ve bu bileşenler bazında söz konusu iller için ayrıntılı inceleme yapılmıştır. Daha sonra bu bileşenler mevcut durumun ortaya konulması ve stratejiler geliştirilmesine olanak sağlanması açısından SWOT Analizi Yöntemi ile analiz edilmiş ve sonuca ulaşılmaya çalışılmıştır.SWOT Analizi yöntemi kullanılırken sektör üretim ve yapısal anlamda iki ayrı şekilde analiz edilmiş, bileşenler güçlü yönler ve fırsatlar ile zayıf yönler ve tehditler olarak ayrılmış ve sonuca ulaşabilmek amacıyla bu bileşenlerden yararlanılmıştır. Sonuç ve tartışma bölümünde ise, güçlü bileşenler ile fırsatları kullanarak zayıf bileşenleri güçlendirme ve tehditleri azaltma amacıyla sektörün üretim ve yapısal durumuna, ekonomik ve istihdam durumuna, örgütlenme ve pazarlama durumuna, mevzuatına ve yönetimine ilişkin öneriler geliştirilmiştir. Son olarak ise süs bitkileri sektörü tarımın diğer sektörleri ile karşılaştırılmıştır. Tüm bu öneriler ışığında genel anlamda süs bitkileri sektörünün geliştirilmesi için, öncelikle kamuda ve eğitim alanında süs bitkisi sektörünün kendine yer edinmesi ve uzun vadeli stratejilerin geliştirilmesi, bu stratejilere göre AR-GE çalışmalarının yapılması, sektörün ekonomik ve sosyal hayata katkısının sağlanması için işletmelerin geliştirilmesi ve bu sektöründe diğer tarımsal sektörler gibi önemsenmesi gerektiği sonucuna varılmıştır.Ekim 2008, 165 sayfa
Özet (Çeviri)
This thesis aims to analysis difficulties of production and structural of ornamental plants sector in Turkey and to propose productive and sustainable solutions. For this, primarily tried to appear the sector?s current situation. To show the current situation benefited from the production, export and import informations. Using these informations which collecting many institutions and some qualities like geography, climate, reaching, using land and marketing Yalova and Sakarya cities were chosen for this thesis. After this, data collection and land survey focused on these provinces. To understand the whole sector, according to the data collected from Yalova and Sakarya provinces, the sector divided the components. Then, these components were analized with ?Swot Analysis Method? to emphasis the present situation and to develop strategies and try to get results.Using ?Swot Analysis Method? sector were analysed in two situations such as production and structural and to reach the results using these components. In the result and discussion chapter, using strong components and advantages in the purpose of enhacing the weak points and minimizing threats the strategies about the sector?s production and structural situation, economic and employment situation, organization and marketing, law and management were developed. Using these whole suggestions for developing ornamental plants sector, primarily ornamental plant sector finds its on place in the public and education sector and is developed in the long term strategies, made new AR-GE studies according to the these strategies, developed the enterprises developing the contrubition of the sector in the economic and social life and this sector should be consider as the agricultural sector.October 2008, 165 page