Orta Anadolu koşullarında kışlık tahılların ekim zamanındaki iklim verilerinin durumu ve aralarındaki ilişkiler
State of sowing time climate data of winter cereals under Middle Anatolia circumstances and relations between them
  1. Tez No: 233412
  2. Yazar: YÜKSEL NADAROĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN HÜSEYİN GEÇİT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Kışlık tahıllar, ekim zamanı, toprak sıcaklığı, hava sıcaklığı, yağış, nispi nem, iklim değişikliği, Winter cereals, sowing time, soil temperature, weather temperature, precipitation, relative humidity, climate change
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Bu çalışma kışlık tahılların iklim istekleriyle, ülkemizde yaygın olarak yetiştirildikleri Orta Anadolu Bölgesi'nin iklim verileri arasındaki ilişkileri incelemek, iklim faktörlerinden faydalanarak ekim zamanını planlamak, verim ve üretim artışına katkıda bulunmak amacıyla yapılmıştır. Materyal olarak Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü'ne ait Orta Anadolu Bölgesi'nde halen gözlem yapan 38 adet büyük klima istasyonunun 1947?2006 yılları arasındaki gözlem değerleri kullanılmıştır. Kullanılan iklim parametreleri; hava sıcaklığı, nispi nem, toplam yağış, güneşlenme şiddeti, güneşlenme süresi, rüzgâr hızı, 5 ve 10 cm derinlikteki toprak sıcaklıklarıdır.Araştırma sonucunda sonbahar mevsimi sıcaklıklarında son yıllarda az da olsa bir ısınma eğilimi ve yağışlarda artışlar görülmüştür. Artışlar 20 Ekim ile 20 Kasım arasında daha belirgindir.Üreticilerin araştırma sonuçlarında ortaya çıkan değişimleri dikkate alarak ve hava tahminlerinden faydalanarak, işletme büyüklüğü, arazi durumu ve makine ekipmanlarına göre ekim zamanını en geç ekim ayının ikinci yarısında çıkış olacak şekilde yapmaları önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to examine the relationships between climate demand of winter cereals and climate of Middle Anatolian Region of Turkey which winter cereals are widely bred, to plan sowing time by using climate factors, to contribute to an increase in yield and production. The observation data between 1947 and 2006 in Middle Anatolia Region is obtained from active 38 big climate stations of Turkish State Meteorological Service is used as material. Weather temperature, relative humidity, total precipitation, solar radiation, sun radiation duration, wind speed, soil temperatures for 5 and 10 cm are climate parameters used in this study.This research concludes that there is a precipitation increase and slight warming tendency in autumn of late years. Both increases are more obvious between October 20th and November 20th.It is recommended for manufacturers to consider the results of this research and to use weather forecasts for setting the sowing time reaching emergency at last second half of October, according to manufacture area, terrain status, and machine equipments.