Model bir jet motorunun yapımı ve test edilmesi
Building and testing a model jet engine
- Tez No: 233906
- Danışmanlar: PROF. DR. SELİM ÇETİNKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Teknik Eğitim, Technical Education
- Anahtar Kelimeler: Turboşarjör, türbojet, model jet motoru
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 164
Özet
Bu çalışmada model bir jet motorunun yapımı amaçlanmış, yapılan tasarım çalışmasında, teorik olarak Brayton çevrimi, uygulamada ise havacılık gaz türbin motorlarından türbojet motorları referans alınmıştır. Türbojet motorundaki kompresör-türbin bölümüne karşılık, çalışmada bir dizel motoru turboşarjörü kullanılmıştır. Yapılan denemelerde türbin giriş sıcaklığı 630ºC ? 870ºC arasında değişiklik göstermiştir. Türbin girişi ve egzoz nozulu çıkışında ise sıcaklık 621ºC ? 850ºC arasında ölçülmüştür. Yakıt basıncı 2 bar civarında iken 17607 1/min'lik bir devirde yapılan denemelerde, türbin giriş sıcaklığı 870ºC, yanma odasına giren havanın sıcaklığı 68ºC ve manometrik basıncı 0,39 bar ve egzoz nozulundaki sıcaklık ise 860ºC olarak ölçülmüştür. Yağ basıncı 3,45 bar ve yağ sıcaklığı 65ºC' dir. Yakıt basıncı yaklaşık 4 bar iken ulaşılan en yüksek devir 48660 1/min olmuştur. Bu devirde türbin giriş sıcaklığı 636ºC, egzoz nozulundaki sıcaklık 612ºC, sisteme giren havanın sıcaklığı 65ºC ve manometrik basıncı ise 0,47 bar'dır. Jet motoru çalışır konumda iken dinamometre ile yapılan ölçümler neticesinde, 14-20 N arasında değişen bir itme kuvveti elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to design and manufacture a model jet engine. To build the engine, Brayton cycle in theory and aircraft turbojet engines in practice were referred. As the compressor-turbine section of the model, a turbocharger, which was built for a diesel engine, was selected and adopted. During the experiment, turbine inlet temperature was between 630 and 890°C. However, temperature of the turbine outlet and exhaust nozzle temperatures were between 612 and 850°C. At low fuel pressures and at 17607 1/min, turbine inlet temperature was 870°C, combustion chamber inlet temperature was 68°C, manometric pressure was 0,39 bar and the exhaust nozzle temperature was 860°C. The oil pressure was 3,45 bar and the oil temperature was 65°C. When the fuel pressure was around 4 bar, the highest engine speed measured was 48660 1/min. At this speed, the turbine inlet temperature was 636°C, exhaust nozzle temperature was 612°C, compressor outlet temperature and pressure were 65°C and 0,47 bar respectively. Measured thrust values of the model jet engine were between 14 and 20 N.Key Words : Turbocharger, turbojet, a model jet engine