Computer aided longwall face-support design
Bilgisayar destekli uzunayak tahkimat tasarımı
- Tez No: 23398
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERDAL ÜNAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
- Anahtar Kelimeler: Uzunayak, arın tahkimat tasarımı, hidrolik direk, domuzdamı tipi tahkimat, kalkan tipi tahkimat
- Yıl: 1992
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
ÖZ BİLGİSAYAR DESTEKLİ UZÜNAYAK TAHKİMAT TASARIMI BAŞAR, Cenk Yüksek Lisans Tezi, Maden Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Yöneticisi : Doç. Dr. Erdal ÜNAL Şubat, 1992, 117 sayfa. Bu çalışmada, kalkan tipi tahkimatların dizaynında kullanılabilecek denklemler ve kişisel bilgisayar tabanlı bir program geliştirilmiştir. Bu tezde önerilen tasarım analizleri, literatürde deiişik türdeki tahkimatlar için belirlenmiş olan çeşitli tasarım yöntemleri ve tavsiyelerinin yanısıra bu çalışmada geliştirilen denklemlere dayanmaktadır. Kalkan tipi tahkimat için geliştirilen tasarım yaklaşımı, bu tip tahkimatın bütün türleri için uygulanabilir niteliktedir. Bilgisayar programı esnek, kapsamlı ve kullanımı kolaydır. Bu program uzunayak tahkimat tasarım sürecinin ön tasarım aşamasında kullanılabilir.Tahkimat seçiminde dikkate alxnan tahkimat türleri; hidrolik direkler, domuzdamı tipi ve kalkan tipi tahkimatlardır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT COMPUTER AIDED LONGWALL FACE-SUPPORT DESIGN BAŞAR, Cenk M.S. in Mining Engineering Supervisor : Assoc. Prof. Dr. Erdal ÜNAL February, 1992, 117 pages. In this study, a set of design equations associated with shield supports, and a PC based computer program has been developed. The design analyses suggested in this thesis are mainly based on various design guidelines and recommendations, for various face support types presented in literature, and on design equations developed in this study. The design approach developed for shield supports is general enough that can be applicable for most of the shield types. The computer program is flexible, comprehensive and user friendly. It can be used during the preliminary design stage of longwall face-support- design process. The support types considered includes iiiindividual hydraulic props, chocks and a number of shield supports. Key words : Longwall, face support-design, Hydraulic props, chock supports, shield supports. Science Code: 607.01.02 iv