Türkiye ekonomisinde markalaşmanın yeri ve önemi; Tekstil sektöründe bir uygulama
The place of branding in Turkish economy: A case study in the textile industry
- Tez No: 234698
- Danışmanlar: PROF. DR. DURMUŞ DÜNDAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Marka, Marka Yönetimi, Tekstil Sektörü, Brand, Brand Management, Textile Industry
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Kültür Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Bu çalışmada, globalleşen dünyada, rekabetin en üst düzeye çıktığı günümüzdeişletmelerin ayakta kalabilmeleri adına daha fazla katma değer ve daha fazla pazar payıyaratmaları anlamına gelen güçlü markalar yaratma olgusu incelenmeye çalışılmıştır. Markave Marka Yapısı kavramlarına değinilerek Marka Yönetiminin evreleri incelenmiş, TürkiyeEkonomisine ilişkin genel bir değerlendirme ile birlikte markalaşmanın ülke ekonomisiüzerindeki etkileri saptanmaya çalışılmıştır. Marka Yapısı incelenirken marka kavramınıntanımı yapılmış ve marka yaratılmasının aşamaları detaylı şekilde gözden geçirilmiştir. Bubağlamda marka finansmanının nasıl ele alınması gerektiği üzerinde de durularak markadeğerlemesi kavramı da açıklanmıştır. Marka Yönetiminin doğuşu ile birlikte geçirdiği evrelerdikkate alınarak marka konumlandırmanın ne derece önemli olduğu ortaya konulmuş vepazarlamanın marka yönetimindeki etkileri üzerinde durulmuştur. Tekstil sektörü baz alınarakmarkalaşmanın önemi vurgulanmıştır.Ülke ekonomisi; planlamadan önce, planlamadan sonra ve kriz dönemi olarak 3dönem halinde incelenerek, markalaşmanın günümüz koşullarında Türkiye ekonomisine nedenli etkiler barındırdığı gözler önüne serilmiştir. Son olarak, Marka olgusu Mavi Jeansörneği özelinde somut olarak değerlendirilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In a world going global, this study intends to investigate the creation of strong brandsin a context of fierce competition which makes it even more difficult for companies tosurvive, to produce added value and increase their market shares.Having conceptualized `brand? and `brand structure?, all the phases of brandmanagement have been scrutinized. In this regard, a general evaluation of the Turkisheconomy has been made along with possible implications of `branding? on the country?seconomy.In this study, the concept of branding has been explored within the context of Turkishtextile industry.Turkish economy has been analyzed in three stages; prior to planning, after planning,and during the period of crisis. Implications of branding on the domestic economy in currentcircumstances have been debated. Finally, the `brand? concept has been investigated in thespecial case of Mavi Jeans as a successful representative of a Turkish brand in textileindustry.