Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliği sürecinde engeller ve çözüm önerileri
Accession of Turkey?s to the European Union membership obstcacles and solution proposals
- Tez No: 234746
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NAMIK SİNAN TURAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Kıbrıs-Yunanistan-Hukuk-İnsan Hakları-Gümrük Birliği, Cyprus, Greece, Law, Human Right, Customs Union
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Beykent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bölümü
- Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
Hazırlamış olduğum bu tezin temel konusunu 1957'den bu yana işleyen ve 10 Aralık 1999 Helsinki zirvesiyle yeni bir boyut kazanan, elli yıllık bir süre içerisinde Türkiye'nin Avrupa birliğine girmesini engelleyen konuların incelenmesi oluşturmuştur.Bu doğrultuda hazırlamış olduğum tezin mahiyeti gereği kavram ve kurumların daha iyi anlaşılabilmesi için Avrupa Birliğinin ne anlama geldiği ve bugün geldiği aşama ile Türkiye'nin AB'ne tam üyelik başvurusundan bu yana geçen süre içerisinde Türkiye-AB ilişkilerinde gelinen noktaya, çok kısa olarak değinilmiştir.Tezin ana konusu olan ülkemizin AB ile ilişkilerindeki engeller geniş bir çerçevede incelenerek problem sahaları ortaya konmuştur. Bu engeller dikkatlice incelendiğinde bir kısmı AB ile üyelik müzakerelerinin başlayabilmesi için ön koşul niteliğindeki Kopenhag kriterlerini de içeren Katılım Ortaklığı Belgesinde kısa ve orta vadeli hedefler olarak resmen dile getirilen engellerdir. Diğer bir kısmı ise AB yetkili kişi ve kurumlarınca resmen dile getirilmese de varlığını her zaman hissettiren ve kriz dönemlerinde sonradan inkar cihetine gidilse de resmi kimi ağızlarda dahi öne sürülen engellerdir. Bir diğer engel türü de her ne kadar doğrudan AB ile ilgili olmasa da AB'ye üye Yunanistan tarafından, kendisiyle ülkemiz arasındaki sorunlar bağlamında, AB ile ilişkilerimizde engelleyici faktör olarak ileri sürülen bir engeldir. Bu bölümde ele alınan başka bir engel türü, her ne kadar açıktan yada gizli olarak varlığını hissettirmese de Türkiye'nin ve AB'nin temel yapısı göz önünde bulundurulduğunda engel olarak karşımıza çıkabilecek bir sorun alanı olarak görülen `'hukuki engeller'' başlığı altında ele alınmıştır. Tezde engeller yukarıda belirtilen ayrımlara tabi tutulmadan genel olarak belirtilmeye çalışılmıştır.Tezde ortaya konan engeller incelenerek yorumlanmış ve Türkiye'nin bu engelleri aşması İçin İzlenmesi Gereken Politikalar ortaya konmuştur.Sonuç ve Teklifler bölümünde ise Türkiye'nin AB'ye girmesi için yapması gerekenler ana hatlarıyla ortaya konmuş ve alınması gerekli tedbirler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
I have prepared this thesis about Turkey and Europe Union relation since 1957 processing Europe Union membership topic. İt was won a new demention with 10 December, 1999 Helsinki Summit, by that I have searched some topics them has been caused to ban EU procession.For this aim, I have dealed with this procession and touched on shortly, What does mean Europe Union, Which level is our came to point, developing relation between Our Country and Europe Union Country.My thesis is as main topic bans between us and Europe Union Country and participation deed of partnership is consist of Kopehang Creteria as a pre-condition that is short and long period official bans. There are some bans that all of them some times has been refusaled by Europe Union?s Country at crises term that all of them unseen bans. There is another bans too That is about Europe Union?s Member Greece attitutes. Greece has being barried of Turkey?s Europe Union membership Procces by special topic between Turkey and Greece. Another a topic as a ban that is differences between Turkey and Europe Union states structure and they different religion, social and cultural structure. All of these has ben dealed ?Juridical Obstacles?All of obstacles has been explained, all of articles didn?t separeted has been evaluated totaly, all of obstacles and solvation methods has been put forwarded.At the result and sugggesion part has been touched on What can be do for all of these obstacles upon Europe Union.