Okul öncesi öğretmen adaylarının temel ritim algılama ve şarkı söyleme becerilerinin incelenmesi
Investigation of the general rhythm perception and singing abilites of the preschool teacher candidates
- Tez No: 234834
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. AYCAN ÖZÇİMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Okul Öncesi Müzik Eğitimi, Ritim Algılama, Şarkı Söyleme, Preschool Music Education, Rhythm Perception, Singing
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Müzik Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu çalışmanın amacı, okul öncesi öğretmen adaylarının, lisans eğitimlerinde müzik dersi alıp almadıklarına göre ritim algılama ve şarkı söyleme becerilerinde bir farklılık olup olmadığını araştırmaktır. Ayrıca, genel ritim algılama becerileri arasındaki farklılıkları araştırmak için bu iki grubun içinden, okul öncesi dönemde anaokuluna giden ve gitmeyen öğrencilerden grup-içi örneklem grupları oluşturulmuştur. Örneklem gruplarını oluşturan öğrenciler, ``Selçuk Üniversitesi, Mesleki Eğitim Fakültesi, Çocuk Gelişimi ve Okul Öncesi Eğitimi Bölümü'' lisans birinci ve ikinci sınıf öğrencilerinden rastgele seçilmiştir.Öğrencilerin ritim algılama ve şarkı söyleme becerilerinin belirlenmesi için aşağıdaki formlar kullanılmıştır:1. Kişisel Bilgi Formu.2. Ritim Kalıpları Değerlendirme Formu.3.Ritim Algısı ve Şarkı Söyleme Becerilerini Değerlendirmede Kullanılan Şarkılar.4. Şarkı Söyleme Becerileri Değerlendirme Formu.İstatistiksel anlamlılık değeri p=0.05 olarak seçilmiştir. Aritmetik ortalama ve standart sapmalara göre, genel ritim algılama becerileri açısından, lisans ikinci sınıf öğrencileri lisans birinci sınıf öğrencilerinden daha başarılı bulunmuştur. Fakat bu fark, uygulanan T-testine göre istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır. Diğer taraftan, şarkı söyleme becerilerinde, lisans ikinci sınıf öğrencileri lisans birinci sınıf öğrencilerinden daha başarılı bulunmuştur. Uygulanan Ki-Kare testine göre bu fark aynı zamanda istatistiksel olarak da anlamlı bulunmuştur. Grup-içi örneklem gruplarında ise birinci sınıflardan okul öncesi dönemde anaokuluna gidenler grubu, anaokuluna gitmeyenlerin grubuna göre ritim algılama becerilerinde, aritmetik ortalamalar açısından daha başarılı bulunmuş fakat bu fark, T-testine göre istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır. İkinci sınıflar için de benzer sonuçlar bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of the present study is to determine whether the rhythm perception and singing abilities of the candidates for preschool teachers differ according to the fact that if they took music lessons at university. Additionally, in order to investigate the difference between the levels of the abilities of general rhtym perception, we also determined the in-group samples according to the fact that whether they attended a kindergarten during their preschool time or not. The students forming the sample groups are randomly choosen from the first and second class students at Departments of Preschool Education and Children Evolution, Faculty of Vocational Education, Selçuk University.In order to determine the rhythm perception and singing abilities of the students we have used the following forms:1. Personal Information Form.2. Evaluation Form of The Rhythm Patterns.3. The Songs for Evaluation of Rhythm Perception and The Singing Abilities.4. Evaluation Form of The Singing abilities.The statistical significance value is choosen as p= 0.05. According to the arithmetic means and standard deviation, the second class students are found to be more successful than the first class students in terms of the ablities of the rhythm perception. But, according to the T-test this difference was not found to be statistically significant. On the other hand, the second class students are found to be more successful than the first class students in terms of the abilities of singing and, according to the Chi-Square Test this difference was found to be statistically significant as well. As for the in-group samples, the group of first class students who attended preschool kindergarten was seen to be more successful in arithmetic means than the others in terms the ablities of the general rhythm perception and, according to the Independet Sample T-tests this difference has not been found to be statistically significant. Similar results for the second class students were obtained.