Türkiye'de seçkin sınıflar ve siyasal yapı
Elite classes in Turkish and political structure
  1. Tez No: 234967
  2. Yazar: BEDİR SALA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KÖKSAL ALVER, DOÇ. DR. MUSTAFA AYDIN, DOÇ. DR. RAMAZAN YELKEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Elite, Elitism, Social Classes, Power Elite, Traditional Society, Modern Society, Secularism, Conservatism
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Bölümü
  12. Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 153
Özet
Türkiye'deki siyasal, sosyal ve iktisadi alanlardaki seçkin sınıflar üzerine olan bu çalışma, Türkiye'deki seçkin sınıfların uzun tarihsel arka planını da dikkate alarak değerlendirmeye çalışmaktadır. Bunun içinde öncelikle klasik Osmanlı dönemi ve sonrasında başlayan Osmanlı modernleşme döneminde seçkinlerin devlet ile olan ilişkisini irdelemektedir. Ayrıca tarihsel bir süreklilik içinde Osmanlı son döneminden başlayarak cumhuriyetle varlığını devam ettiren seçkinlerin toplumsal ve siyasal alanda oynadıkları rollere ilişkin geniş değerlendirmeler de içermektedir. Daha sonra günümüz Türkiye'sinde siyasal, sosyal ve iktisadi alanda belirgin bir konuma yükselen yeni seçkinlerin sosyolojik ve siyasal kökenleri ve görünürlülükleri üzerinde durulmaktadır.Genel olarak bu çalışma Türkiye'de siyasal iktidarın nasıl şekillendiği, siyasal iktidarın ürettiği politikaların arka planındaki sınıfsal kaygıların, sınıfsal çatışmaların ve sınıfsal çıkarların ne derece belirleyici olduğunu ortaya koymaya çalışmaktadır. Türkiye cumhuriyetini kuran kadronun politik felsefi yaklaşımları ?sınıfsız ve imtiyazsız? bir devlet ve toplum oluşturmaktı. Ancak hem kendilerinin uyguladığı politikalar hem de sonrasında uygulanan politikalar ?sınıfsız ve imtiyazsız? bir toplum tasarımını mümkün kılmayacak kadar sınıfsallığa dayanmaktaydı. Bu tez tamda bu sınıfsallığın somutlaştığı aktörleri ve kurumları tarihsel bağlamı içinde ele alan bir çalışma niteliği taşımaktadır.Anahtar Kavramlar: Seçkin, Seçkincilik, Sosyal Sınıf, İktidar Seçkinleri, Geleneksel Toplum, Modern Toplum, Laiklik, Muhafazakârlık.
Özet (Çeviri)
This study, which is about the elite classes in Turkish political, social and economic fields, will try to evaluate them by considering their historical background. For this purpose, it examines their relations with the state during the Ottoman modernization period beginning with the classical and post-Ottoman era. It will incorporate a detailed assesment of the social and political roles of the elite classes appearing in the last period of the Ottoman era and how they maintained their status into the Republican period. We will discuss sociological and political roots and development of the new elite classes who have appeared present day Turkish policy-making, social and economic fields.In general, this study aims to show how the political authority is formed in Turkey and how class uneasiness, class conflicts and class interests affect policy-making in Turkey. The political-philosophical approach of the cadre who established the Turkish Republic forms“a classless and an underprivileged”society and state. Nevertheless, their policies were based on their class-based approach, making their goal impossible to achieve. This thesis studies the classism manifesting in actors and establishments in their historical context.