Toplumsal cinsiyet eşitliği bağlamında çalışanların kültürel tüketim pratiklerinin Bourdieu perspektifinden incelenmesi: Nitel bir araştırma
Investigation of the cultural consumption practices of the employees in the context of gender equality from the Bourdieu perspective: A qualitative research
  1. Tez No: 533454
  2. Yazar: MERVE KAPLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MAHMUT YARDIMCIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, İşletme, Sociology, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Beğeni, Toplumsal Cinsiyet, Kültürel Sermaye, Kültürel Tüketim Pratikleri, Popularity, Gender, Cultural Capital, Cultural Consumption Practices
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Sosyal düzende sosyal sınıflar ile ideoloji arasındaki ilişki Weber, Durkheim ve Marx tarafından da ele alınan kültür sosyolojisinin önemli bir konusudur. Pierre Bourdieu, 1979'da yayınlanan“Ayrım”adlı eseri ile sosyal sınıfları, toplumsal alanda sahip olunan konum bağlamında, kültürel tüketim pratikleriyle irdeleyen bir sosyologdur. Bu sosyal sınıfların kültürel sermayeleri arasındaki farklılık ve sosyal statü kazanma çabasında, farklı beğenilerin payı oldukça fazladır. Fransız sosyolog Bourdieu'nun çalışmaları, beğeni kavramsallaşması üzerine kurulmuş olup beğenilerin, kültürel tüketim içindeki etkinliğini görünür kılmaya çalışmaktadır. Beğeni, tercihleri aynı olan sosyal sınıfları birleştirirken onları diğer beğenilerden ayırmaktadır. Bu tez çalışması, Türkiye'de farklı eğitim sermayelerine sahip kadın ve erkekler arasındaki kültürel eşitsizliği meydana getiren kültürel tüketim pratiklerini bulmaya yöneliktir. Toplumsal cinsiyet eşitliği bağlamında kültürel tüketim pratiklerinde farklılaşan beğenilerden söz edilebilir mi? Kültürel sermayenin eşitsiz dağılımı, Türkiye'de kültürel eşitsizliğin önemli bir göstergesi olabilir mi? sorularına cevap aranmaktadır. Bu şekilde Türkiye'de kadınların ve erkeklerin kültürel tüketim pratiklerinin sınırlarını çizmek ve onların beğenilerini, beğenilerin tüketimiyle meydana gelen sosyal ayrımı anlamaya, bu sosyal ayrımın sebeplerini irdelemeye çalışmaktadır. Avama ait olup hazzın kaynağını meydana getiren sıradan beğenilerin kabul edilmemesi seçkin beğenilerin sahibi olanları yücelterek onu sıradan beğeni sahiplerine kapatacaktır. Bu tez çalışması, Türkiye'de kültürel tüketim pratiklerinin Bourdieu'nun üst sınıf, orta sınıf ve alt sınıfın beğenilerini ortaya koyduğu çalışmasından esinlenerek yapılmış olup bu alandaki kültürel tüketim pratiklerinin, toplumsal cinsiyet eşitliği bağlamında kültürel eşitsizliği meşrulaştıran bir misyon üstlenip üstlenmediğini anlamaya çalışmaktadır.
Özet (Çeviri)
The relationship between social class social classes and ideology is an important aspect of cultural sociology, which is also studied by Weber, Durkheim and Marx. Pierre Bourdieu is a sociologist who studies social classes with his work“Separation”published in 1979, in relation to the position of the social arena, with cultural consumption practices. The difference in the cultural capital of these social classes and in the effort to gain social status, the share of different likes is considerable. The work of the French sociologist Bourdieu is based on the conceptualization of appreciation and tries to make the influence of the taste in cultural consumption visible. While combining the social classes with the same preference preferences, they distinguish them from other favorites. This thesis, cultural ineuality between men and women with different educational capital in Turkey is forming for finding cultural consumption practices. Can it be said about the taste that differentiates in cultural consumption practices in the context of gender equality? unequal distribution of cultural capital, would be an important indicator of cultural inequality in Turkey? answers. This form of cultural consumption of women and men in Turkey to draw the boundaries of their practice and their appreciation, appreciation of the understanding of social discrimination caused by consumption, has been working to analyze the causes of social distinction. The acceptance of ordinary pleasures that belong to Avama and bring the pleasure of the source of pleasure, will glorify those possessing the elite likes and close it to the ordinary admirers. This thesis, Bourdieu's top class cultural consumption practices in Turkey, the middle class and the appreciation of the sub-classes is inspired by the work revealed practices of cultural consumption in this area is trying to figure out a mission of legitimizing cultural inequalities in terms of gender equality.