Lise öğrenimi gören gençlerin internet kullanımının psikososyal durum ile ilişkisi
The relationship between internet use and psychological state in high school students
- Tez No: 235344
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞULE KAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilim ve Teknoloji, Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Science and Technology, Education and Training, Psychology
- Anahtar Kelimeler: İnternet, Bilgisayar, Ergen, Bağımlılık, İnternet Bağımlılığı, Internet, Computer, Adolescent, Addiction, Internet Addiction
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Beykent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
- Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 164
Özet
Bu çalışma, lise düzeyinde öğrenim görmekte olan gençlerin, internetle ilişkisinin okul hayatlarına, aile içi ve arkadaş iletişimlerine, ders başarı durumlarına, sosyalleşmelerine bireysel ve sosyal hayatlarında internetin etkisiyle meydana gelen yenilik, değişiklik ve problem durumlarını tespit etmektir. Bu durumdan hareketle internetin gençlerin yaşantılarında ki etkileri anlamayı amaçlamaktadır.Araştırmanın örneklemini; İstanbul ili Küçükçekmece ilçesi okullarının da lise eğitimine devam etmekte olan 532 öğrenci oluşturmaktadır.Araştırma örnekleminin kişisel ve internet kullanımıyla ilgili özellikleri için; ?Bilgi Formu?, problemli internet kullanımını belirlemek için; ?İnternette Bilişsel Durum Ölçeği-İBDÖ? kullanılmıştır.Konunun, lisede öğrenim görmekte olan ergenleri kapsaması bu bireylerin, gelişme ve sosyalleşme sürecinin önemli bir aşamasında olmalarıdır. Bu dönemde edinilecek davranışlar, arkadaşlıklar, alışkanlıklar vb durumların geleceklerini etkilemesidir.İnterneti en sık eğitim ve sosyal amaçlı kullandıkları, yoğun internet kullanımına bağlı psikolojik ve sosyal sorunlar yaşadıkları, problemli internet kullanımının; cinsiyet, eğitim görülen bölüm ve sosyo ekonomik seviye ile ilişkisi olduğu belirlenmiştir.Sonuç olarak, internetin hayatımıza katkılarının yanında birtakım olumsuz etkileri de beraberinde getirdiği; bununla birlikte, ergenlerin hayatında vazgeçilmez bir yer edindiği gerçeği ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was planned to determine the general characteristics of high school students such as developments, changes, and problematic situations which are resulting from internet use in their personal and social lives, school success, family and friend communication.The aim is to undestand the effects of internet on adolescents?s lives.The sample of the study was consisted of 532 high school students in Küçükçekmece, İstanbul.Personal and internet characteristics of the sample were determined by a interview form, problematic internet use was determined by Online Cognition Scale.The reason why the study wqas consisted of hihg school students was that they are at a completely important stage of their personal and social development.Attitudes, friendships, habits, etc, which are acquired at this stage will affect the whole life.It was found that they use internet mainly for educational and sociol purposes.It was seen that students had some psychologcal and social disorders as a result of intensive internet use and there was a relationship betweeen problematic internet use and gender, socioeconomic position, vacational school which is attended.Finally, it was understood that internet has also some side effects in addition to its advantages and it has become indispensable to the adolescents? lives.