Türk Mûsikîsi'nde tarih sınıflandırmaları
Historical classifications in Turkish art music
  1. Tez No: 235675
  2. Yazar: OYA İŞBOĞA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÇETİN KÖRÜKÇÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Tarih, Music, History
  6. Anahtar Kelimeler: Turkish music, History, Classification
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Sanatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Sanat Müziği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Müzik tarihi sınıflandırmaları, müzikbilimsel bir çalışma için büyük önemtaşımaktadır. Bu sınıflandırmalar, bir medeniyetin müzik kültürünün ve tarihinindaha iyi anlaşılmasına imkân veren ve araştırma kolaylığı sağlayan çalışmalardır.Batı müziği bilimcileri, kendi müzik tarihini araştırırken, bu uzun müzik tarihinibelirli dönemlere ayırmışlardır. Hatta bu araştırmalar, Türk müziği tarihinidönemlendirmek konusunda çalışan yerli müzikbilimcilere de ışık tutmuştur.Türk müziğini dönemlendirme çalışmaları, 20. yüzyılın başlarına kadaruzatılabilinir. Günümüze kadarki süreçte Türk Mûsikîsi Konservatuarı'nın dakurulması ile birlikte, bu alanda ciddi sayılabilecek akademik çalışmalara darastlanmaktadır. Çok eski tarihlere uzanan bir geçmişi olmasına rağmen Türkmûsikîsi, müzikolojik çalışmalar bakımından henüz istenilen düzeyde değildir veyapılan birçok çalışma, yeterli olgunluğa ulaşmamıştır. Türk mûsikîsinidönemlendirme çalışmaları da bu konuların başında gelmektedir. Bu tez, bu alandayapılan çalışmaları sadece gözden geçirmeye yönelik bir tez olma özelliğitaşımaktadır ve bir dönem anlayışı ortaya koymak yerine, var olan sınıflamalarıtespit ederek, bu sınıflamaları, nelerin oluşturduğunu gözlemlemeye gayret etmiştir.
Özet (Çeviri)
Historical classifications of music, is of great importance for anymusicological study. These classifications help to better understand and enable toresearch the music culture and history of a civilisation. While researching their ownmusic history, the western musicologists have divided their long music history intocertain periods. These researches even shed a light on local musicologists who workon classification of the history of Turkish music.The studies on classification of Turkish music have started by the beginningof the 20th century. Until today, also with the foundation of the conservatory ofTurkish music, one can come across some academic studies which are considered tobe serious. Although it has a long history, the musicological studies on Turkishmusic are not satisfactory and most of them are not matured enough. Theclassification studies of Turkish music are the primary ones among these studies.This thesis, rather than presenting a fresh classification approach, simply tried toreview existing classification approaches and observe their characteristics.