Seismic hazard assesment in regions having diffused boundaries and nonhomogeneous attenuation
Belirsiz sınırlara ve homojen olmayan azalım ilişkisine sahip bölgelerde deprem tehlikesi değerlendirmesi
  1. Tez No: 23574
  2. Yazar: NESRİN BAŞÖZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. POLAT GÜLKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Deprem tehlikesi, depremsellik, deprem katalogu, azalım belirsizliği, deprem kaynak bölgesi, kaynak bölgesi sınır belirsizliği, eksik bilgi, azalım farklılığı, tehlike haritası, Seismic hazard, seismicity, earthquake catalog, attenuation uncertainty, seismic source zone, source zone boundary uncertainty, incomplete data, attenuation nonhomogeneity, hazard map
  7. Yıl: 1992
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 178
Özet
öz BELİRSİZ SINIRLARA VE HOMOJEN OLMAYAN AZALIM İLİŞKİSİNE SAHİP BÖLGELERDE DEPREM TEHLİKESİ DEĞERLENDİRMESİ BAŞÖZ, Nesrin Yüksek Lisans Tezi, İnşaat Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Polat GÜLKAN Ağustos, 1992, 108 sayfa Bu çalışma deprem tehlikesi belirlenmesinde alışılagelmiş metodlardan iki önemli değişikliği kapsamasıyla ayrılmaktadır. Birincisi depremin odaklandığı deprem bölgesinin sınırlarının belirlenmesinden kaynaklanan belirsizliktir. Bu belirsizlik asal eksenlerdeki sınır yerlerinde eşit olmayan kaymalar gösteren yanlılık belirsizliği olarak incelenebilir. Diğeri ise deprem kaynak bölgelerinin değişik bölgesel azalım ilişkilerine sahip volmalarıdır. Bilgi eksikliğinin ve kullanılan azalım ilişkisindeki belirsizliğinin deprem tehlikesi üzerindeki etkisi de, bu değişkenlerin deprem tehlikesi üzerinde önemli rol oynamaları nedeniyle bu çalışmada incelenmiştir. Herhangi dikdörtgen bir bölgedeki maksimum yer ivmesi şeklinde ifade edilen deprem tehhkesinin hesaplanabilmesi için SEISPACK adı verilen genel amaçlı bir yazılım geh'ştirilmiştir. Yazılım yardımıyla yukarıdaki kritik faktörler gözönünde tutularak Türkiye'nin deprem tehlikesi hesaplanmıştır. Eksik bilgi yapay olarak homojen hale getirilmiş, kaynak bölgesi sınır koordinatlanndald ve azalım ilişkilerindeki belirsizlikler dikkate alınmıştır. Tüm belirsizliklerin sadece bir duruma indirgenmesi için Bayes yaklaşımı yardımıyla alternatif varsayımlar bMeştirilmiştir. Türkiye'yi kaplayan 0.2*0.2 derecelik bir ağın her düğüm noktasında yerivmeleri hesaplanmış ve bu değerler yardımıyla farklı tekrar süreleri için tehlike haritaları çizilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SEISMIC HAZARD ASSESSMENT IN REGIONS HAVING DIFFUSED BOUNDARIES AND NONHOMOGENEOUS ATTENUATION BAŞÖZ, Nesrin M.S. in Civil Engineering Supervisor: Prof. Dr. Polat GÜLKAN August, 1992, 108 pages This study considers seismic hazard assessment under two important deviations from the traditional methodology. The first is the uncertainty associated with the location of seismic zones from which the hazard nucleates. This can be treated as a biased uncertainty implying unequal shifts of the coordinates of boundaries in the principal directions. The second is different regional attenuation relations for the source zones. The effect of incomplete data and uncertainty in attenuation are the other two important factors studied 111because they affect seismic hazard. A general purpose software package called SEISPACK is developed for calculating seismic hazard expressed as peak ground acceleration over an arbitrarily defined rectangular region. Using this package the seismic hazard of Turkey is calculated taking into consideration these critical factors. Incomplete data is artificially homogenized, and uncertainties associated with the location of source zone boundaries and attenuation relationships are considered. A Bayesian approach is utilized in merging the alternative assumptions into a single case. Ground motion values are computed at each grid point of a 0.2 by 0.2 degree mesh generated to cover Turkey. Using these values hazard maps for different return periods are plotted.