Scheduling with dual performance measures: Total flowtime and number of tardy jobs
İki performans ölçütü ile çizelgeleme:Toplam akış zamanı ve gecikmeli iş sayısı
  1. Tez No: 23573
  2. Yazar: K.TUNCAY BEKİROĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SUNA KONDAKÇI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: İki Ölcütlü Cizelgeleme, Tek Makina, öncelikllişkileri, Bicriteria Scheduling, Single Machine, Precedence Relations
  7. Yıl: 1992
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
öz IKÎ PERFORMANS ÖLÇÜTÜ ÎLE ÇİZELGELEME: TOPLAM AKIŞ ZAMANI VE GECİKMELİ İŞ SAYISI BEKİROGLU,K.Tuncay Yüksek Lisans Tezi, Endüstri Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Yrd.Doc.Dr. SraıaKONDAKCI Eylül, 1992, 104 sayfa. Bu çalışmada, son zamanlarda literatürde sık karşılaşılan çalışmalardan olan, tek makinada iki ölcütlü bir cizelgeleme problemiyle uğraşılmıştır. Problemde toplam akış zamanı ile gecikmeli iş sayısının birlikte enazlanması düşünülmüştür. Bu problem için önce, optimal bir çizelgelemede işlerin göreceli sıralarım belirleyecek bazı öncelik teoremleri bulunmuştur. Daha sonra, bir dal düğüm yöntemi tasarlanmış ve bir üst sınırlama algoritması sunulmuştur. Yöntemin verimliliği, yaratılan öncelik ilişkileri ve üst ve alt sınırlama metodlarıyla arttırılmıştır. En çok 25 iş sayısına sahip 120 test problemi üzerindeki işlemsel deneyim, öncelik teoremlerinin ve alt ve üst sınırlama metodlarının verimliliği ile birlikte rapor olarak sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SCHEDULING WITH DUAL PERFORMANCE MEASURES TOTAL FLOWTIME AND NUMBER OF TARDY JOBS BEKIROGLU, K. Tuncay M.S. in Industrial Engineering Supervisor: Assist.Prof.Dr. Suna KONDAKCI September, 1992, 104 pages. This study deals with a bicriteria scheduling problem on a single machine which is frequently encountered in studies of recent origin. Specifically, the problem of mmimizing a function of total flowtime and number of tardy jobs is considered. For this problem, we first created some precedence theorems which determine relative order of some jobs in an optimal schedule. Then, we designed a branch and and bound procedure and introduced an upper bounding algorithm. The efficiency of the procedure is improved by the precedence relations created and upper and lower bounding methods. Computational experience over 120 test problems upto a job size of 25 on a small computer is reported with the efficiencies of the precedence theorems and the upper and lower bounding methods.