Cumhuriyet Dönemi Türkiye turizmi ve bir turizm modeli önerisi
Turkish tourism during the Republic era and a tourism model proposal
- Tez No: 236014
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BURCU SELİN YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Türkiye Turizmi, Turizm Politikası, Turizm, Türkiye, Turizmin Gelişimi, Turkish Tourism, Tourism Policy, Tourism, Turkey Tourism Development
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 200
Özet
Türkiye turizmi ile ilgili geçmişte yapılmış araştırmalarda büyük bir çoğunlukla Türkiye'de turizm kavramı ya Turizm Bankası'nın kuruluş yılı olan 1962 ya da ekonomi politikalarının değiştiği ve serbest piyasa ekonomisine geçildiği 1980'li yıllara dayandırılmakta, daha önceki dönemdeki gelişmeler göz ardı edilmektedir. Oysa, Cumhuriyet'in ilanından sonraki hızlı kalkınma çabalarının damgasını vurduğu dönemde turizm sektörü de unutulmamış, bu alanda da gelişmelerin sağlanabilmesi için çalışmalar yapılmıştır. Türkiye'de turizmin gelişiminin Cumhuriyet'in gelişimine koşut olarak incelenmesi ve gelişmelerin değerlendirilmesi tez çalışmasının temel çıkış noktasını oluşturmaktadır.Tez çalışmasında, Cumhuriyet'in ilk yıllarından itibaren turizm alanındaki gelişmeler kapsamlı bir arşiv çalışması ile incelenmekte ve ortaya konulmaktadır. Türkiye'de turizmin gelişimi tek partili dönemdeki gelişmeler, çok partili dönemdeki gelişmeler ve planlı dönemdeki gelişmeler olmak üzere üç kısımda ele alınmaktadır. Türkiye turizm politikalarına ve Türkiye'de turizmin gelişimine ilişkin çalışmalarda genellikle tercih edilen yöntem olan planlı dönem öncesi - planlı dönem sonrası ayrımı, tek partili dönemdeki ve çok partili dönemdeki gelişmelerin farkını açıkça ortaya koyamadığı için tercih edilmemiştir. Çalışmada, bu üç dönemdeki turizm politikaları ayrıntılı olarak incelenmekte, farklı dönemlerdeki gelişmelerin turizm politikalarına yansımaları ve etkileri arşiv araştırmaları ve literatür taraması ile değerlendirilmektedir.Tez çalışmasının ilk bölümlerinde Türkiye turizmi ve turizm politikalarının incelenmesinin ardından Türkiye turizmi için bir model öne sürülebilmesi için araştırma ve model önerisine ayrılan bölümde görüşme tekniği kullanılarak turizm alanında çalışan uzman akademisyenlerin görüşleri araştırılmakta ve bu görüşmelerden elde edilen sonuçlar doğrultusunda Türkiye turizmi için bir model önerilmektedir. Bu görüşmelerden elde edilen sonuçların analizi akademik çevrelerin Türkiye turizmine bakışlarını ve Türkiye turizm politikalarından beklentilerini ortaya koymaktadır. Görüşme sonuçlarının analizinin ardından akademisyenlerin görüş ve fikirleri ile Türkiye turizminin geleceğini kapsayan bir model önerilmektedir.Tez çalışmasının temel amacı, geçmiş dönemin verileri ışığında Türkiye Turizminin geleceğini yapılandıracak bir model oluşturmaktır. Modelde Türkiye turizminin niceliksel ve niteliksel gelişimi, sürdürülebilir kalkınma ve sürdürülebilir turizm paradigmaları ile bağlantılı ele alınmaktadır.
Özet (Çeviri)
Former researches on Turkish tourism have generally claimed that tourism in Turkey has dated back to 1962 when Tourism Bank established or to 1980s when economic policies in Turkey has changed and liberal economic policies has begun, by disregarding the developments of previous years. However, during the period beginning with the declaration of new Republic in which quick developments in every field could have been regarded as the main characteristic of the era, tourism sector had not been neglected and efforts had been made in order to develop tourism in the country.In the thesis, developments in tourism since the early years of the Republic are examined by scanning archives and brought into light. Development of tourism in Turkey is assessed in three parts: developments during the single party period, developments during the multi-party system, and developments during the planned economy period. Examining development of tourism by dividing it into two parts as before and after the planned economy period, which has usually been preferred in studies on tourism development in Turkey, is not chosen as a method, since it cannot show the differences between the single party period and the multi-party system era clearly. In the study, tourism policies during these three periods are examined in detail; impacts and reflections of three periods? developments on tourism policies are evaluated by archives research and literature review.In the first chapters of the thesis, Turkish tourism policies are examined thoroughly, and in the last chapter, in order to suggest a model for Turkish tourism, interviews are done with academicians in the field of tourism to investigate their opinions on and expectations from Turkish tourism policy, and based on the results of interviews a model for Turkish tourism is proposed. Following the analyses of the interviews, a model proposal covering the opinions and views of academicians and involving the future of Turkish tourism is made.The main aim of this study is to create a model based on the developments of the past in order to structure future development of Turkish tourism. In the model, qualitative and quantitative developments of Turkish tourism are evaluated in relation with paradigms of sustainable development and sustainable tourism.