Çocukluk çağı obezitesinde metabolik parametrelerin diyet ve egzersizle ilişkisi
The relationship ship between diet, exercise and metabolic parameters in childhood obesity
  1. Tez No: 236292
  2. Yazar: İSMET ÖNCÜ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NESLİHAN ÖNENLİ MUNGAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Actiheart, adipokinler, aerobik egzersiz, antropometrik ölçümler, diyet, ekzojen obezite, Actiheart, adipokins, aerobic exercise, anthropometric measurements, diet, exogen obesity
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çocuk Endokrinolojisi ve Metabolizma Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 143
Özet
Amaç: Püberte evre III-IV'deki ekzojen obezite tanılı kız ve erkek çocukların biyokimyasal paremetrelerini, vücut kompozisyonunu, bazal ve günlük enerji harcanımını ve bu parametrelerin diyet ve aerobik egzersiz ile değişimlerini incelemekGereç ve Yöntemler: Çalışmaya püberte evre III-IV'te olan 14 obez hasta ve kontrol grubu olarak 13 sağlam çocuk alındı. İki grubun ağırlık, boy, vücut kitle indeksi (VKİ) ve biyokimyasal parametrelerine bakıldı. Obez hasta grubunda diyet düzenlendi ve aerobik egzersiz programı uygulandı. Psikiyatrik destek sağlandı. Spor Fizyolojisi biriminde bel çevresi, kalça çevresi, deri kıvrım kalınlığı ve bazal metabolizma hızı ölçümleri yapıldı. Günlük kalori harcanımı actiheart aleti ile hesaplandı. Egzersiz sonrası tüm parametrelere tekrar bakıldıBulgular: Obez hasta grubunda VKİ, SGPT, glukoz, insülin, glukoz/insülin, HOMA-IR, total kolesterol, LDL, VLDL, trigliserid, visfatin değerleri yüksek bulunurken, TNF-?, IL-10 ve APO A düşük bulundu (p< 0,05). Obez hastalarda egzersizle VKİ, bel ve kalça çevresi, bel/kalça oranı, vücut yüzde yağı, deri kıvrım kalınlığı, HOMA-IR, SGOT, SGPT, total kolesterol, VLDL, trigliserid, visfatin ve hs-CRP`de düşme olurken, TNF-?, IL-6, IL-10 değerlerinde ve günlük kalori harcanımında artış olduSonuç: Egzersizin obez hastalarda vücut kompozisyonunu değiştirdiği, total kolesterol, VLDL, trigliserid düzeylerini azalttığı, insülin direncinin kaybolmasını sağladığı ve enerji harcanımını arttırdığı görüldü
Özet (Çeviri)
Aim: to investigate the biochemical parameters, body composition, basal and daily energy expenditure of children in pubertal stage III-IV with exogen obesity and to examine the changes in these parameters with diet and aerobic exerciseMaterials and Methods: fourteen children in puberty stage III-IV and thirteen healthy children were included into the study. Weight, height, body mass index (BMI) and biochemical parameters of each grups were measured. A dietary restriction was made for obese patient group and they were taken into aerobic exercise programme. Psichiatric support was maintained. The circumference of waist/hip, skinfold thickness and basal metabolic rate were measured. Daily energy expenditure was calculated with actiheart. Whole parameters were remeasured after exercise programmeResults: Body mass index, SGPT, fasting glucose, insulin, glucose/insulin, HOMA-IR, total colesterol, LDL, VLDL, trigliserid, visfatin levels were higher in obese patients. TNF-?, IL-10 and APO A levels were lower in these group (p< 0.05). BMI, waist and hip circumference, waist/hip ratio, body fat mass, skinfold thickness, HOMA-IR, SGOT, SGPT, total cholesterol, VLDL, triglyceride, visfatin and hs-CRP levels were decreased whereas the levels of TNF-?, IL-6, IL-10 and daily energy expenditure were increased in obese group after exercise programmeConclusion: We concluded that exercise changed body composition, decreased the levels of total cholesterol, VLDL, triglyceride, insulin resistance and increased daily energy expenditure