Çukurova bölgesinde aktinik keratoz: Klinik ve histopatolojik özellikler
Actinic keratosis in the region of cukurova: Clinical and histopatological features
  1. Tez No: 236335
  2. Yazar: MELDA AKYILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. METİN ÖZPOYRAZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Dermatoloji, Dermatology
  6. Anahtar Kelimeler: Aktinik keratoz, Dermatopatoloji, Çukurova Bölgesi, Actinic Keratosis, Dermatopathology, Cukurova Region
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Dermatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 45
Özet
Amaç: Aktinik keratozun Çukurova Bölgesine özgü klinik ve histopatolojik özelliklerinin belirlenmesi.Gereç ve Yöntem: Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Dermatoloji Anabilim Dalı polikliniğine başvuran, en az bir adet aktinik keratoz lezyonu olan 25 erkek, 25 kadın olgunun 50 lezyonu değerlendirildi. Klinik muayene ve dermatoskopik inceleme sonrasında aktinik keratoz tanısı konulan olguların birer lezyonundan alınan insizyonel biyopsi örneği, Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Patoloji Anabilim Dalı tarafından histopatolojik olarak değerlendirildi. Bulguların istatistiksel analizlerinin yapılması için Fisher Exact testi kullanıldı.Bulgular: Çalışmaya alınan yaşları 40 ile 80 arasında değişen olguların ortalama yaşı 63,9 ± 10,1 olarak belirlendi. Olguların %84'ü 55 yaşın üzerinde, %42'si ise 66 yaşın üzerinde idi. Cinsiyet dağılımı eşit olarak saptandı. Fitzpatrick deri tiplerine göre olguların 12 adedi (%24) Tip II, 15'i (%30) Tip III ve 23'ü (%46) Tip IV deri tipinde idi. 22 olgunun (%44) tek lezyonu vardı, lezyon sayısı multipl olan olgular ise 21(%42) adet idi. Klinik tiplerine göre 47 lezyon (%94) tipik aktinik keratoz olarak değerlendirildi. Histopatolojik tiplere göre 27 olgu (%54) hipertrofik tipte, 18 olgu (%36) atrofik tipte, 2 olgu (%4) akantolitik tipte ve 3 olgu da (%6) mikst tipte idi. Eşlik eden deri malignitesi varlığına göre toplam 8 olguda (%16) eşlik eden en az bir deri malignitesi mevcuttu. Deri tipleri ve eşlik eden deri malignitesi varlığına göre Tip II ve Tip III deri tipinde olan toplam 27 olgunun 4'ünde (%14,8), Tip IV deri tipinde olan 23 olgunun ise 4'ünde (%17,4) en az bir deri malignitesi saptandı. Lezyon süresi ve eşlik eden deri malignitesi varlığına göre lezyon süresi 60 ay ve altında olan 33 olgunun 2'sinde (%6,01), 61 ay ve daha üzerinde lezyon süresi olan 17 olgunun ise 6'sında (%35,2) en az bir deri malignitesi saptandı. Yaşa göre eşlik eden deri malignitesi varlığına göre 66 yaş ve üzerindeki 21 olgunun 6'sında (%28,6), 65 yaş ve altındaki 29 olgunun 2'sinde (%6,9) eşlik eden deri malignitesi vardı.Sonuç: Çukurova Bölgesinde aktinik keratoz, iklimsel özellikler nedeniyle daha genç yaşlarda da saptanmaktadır. Aynı nedenle, koyu renk deri fenotipinde olmak aktinik keratoz riskini azaltmamaktadır. Çalışma grubumuzda tesbit edilen ileri yaşlarda yüksek oranda maligniteye eşlik, günümüzde giderek yaygınlaşan, aktinik keratozun ?intraepidermal skuamöz hücreli karsinoma? olarak kabul edilmesi görüşünü destekler niteliktedir.
Özet (Çeviri)
Objective: Determining the clinical and histopatological features of actinic keratosis which are specific to Cukurova region.Material and Methods: Total numbers of 50 lesions taken from 25 male and 25 female patients who consulted Cukurova University School of Medicine Department of Dermatology and each of which had at least one lesion of actinic keratosis were evaluated. Actinic keratosis was diagnosed after the clinic and dermoscopic examination and incisional biopsy specimen were taken from the lesion and evaluated histopatologically by the Cukurova University School of Medicine Department of Pathology. Fisher Exact test was used for statistical evaluation.Findings: Ages of patients included in this study range between 40-80 and mean age has been found to be 63.9 ± 10.1. 84% of patients were over 55, 42% of patients over 66. Sex distribution has been equal. According to Fitzpatrick skin type classification, 12 patients (24%) were type II, 15 patients (30%) were type III, and 23 patients (46%) were type IV. 22 (44%) patients had one lesion, 21 (42%) patients had multiple lesions. According to clinical type, 47 (94%) lesions were evaluated as typical actinic keratosis. According to histopatological type, 27 (54%) patients were evaluated as hypertrophic type, 18 (36%) patients as atrophic type, 2 (4%) patients as acantholitic type and 3 (6%) patients as mixed type. In total of 8 (16%) patients there was at least one skin malignancy along with the actinic keratosis. At least one skin malignancy was found based on the skin type and associated skin malignancy, (4 [14.8%] out of total 27 patients with skin type II and type III, and 4 [17.4%] out of 23 patients with skin type IV). At least one skin malignancy was found based on the lesion duration and associated skin malignancy. (2 [6.1%] out of 33 patients with lesion duration of 60 months or shorter and 6 [35.2%] out of 17 patients with lesion duration of 61 months or longer). In comparison of frequency of associated skin malignancies between age groups, there were associated skin malignancies in 6 (%28,6) of 21 patients aged 66 years or older and in 2 (%6,9) of 29 patients aged 65 years or younger.Conclusion: In the region of Cukurova, actinic keratosis can also be seen at younger ages due to the climate properties. For the same reason, having a dark phenotype does not decrease the risk of actinic keratosis. In our study group higher association with skin malignancies at older ages supports increasingly spreading view that actinic keratosis can be seen as ?intraepidermal squamous cell carcinoma?.