Diyabetes mellituslu hastalarda onikomikoz ve tinea pedis sıklığı ve etkenleri
The prevalance of onychomycosis and tinea pedis, causative fungus in diabetes mellitus
  1. Tez No: 236334
  2. Yazar: ESRA İNAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET KARAKAŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Dermatoloji, Dermatology
  6. Anahtar Kelimeler: Tinea pedis, onikomikoz, diyabetes mellitus, etkenler, komplikasyonlar
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Dermatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 52
Özet
Amaç: Çalışmamızda kontrol grubuyla karşılaştırmalı olarak diyabetli hastalarda onikomikoz ve tinea pedis prevalansı ve etkenlerinin belirlenmesi amaçlandı.Gereç ve Yöntem: Çalışmaya Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji Bilim Dalı polikliniğine başvuran ve/veya servisinde yatan, yaş ortalaması 52+14 olan 167 diyabetli hasta (77 erkek, 90 kadın) ve yaş ortalaması 49,8+14,3 olan 150 nondiyabetik hasta (75 erkek, 75 kadın) alındı. Her iki grup klinik ve mikolojik muayene yapılarak değerlendirildi. Verilerin istatistiksel analizlerinin yapılması için Pearson ki-kare ve student t testi kullanıldı.Bulgular: Diyabet ve kontrol grubunda sırasıyla onikomikoz oranları %38,4 ve %24,0 olarak bulundu, tinea pedis için ise bu oranlar DM'li grupta %36,6 ve kontrol grubunda (%26,0) idi. Her iki grup arasında tinea pedis ve onikomikoz açısından istatistiksel olarak anlamlı fark bulundu(P0,05).Sonuç: Onikomikoz ve tinea pedis kontrol grubuna göre diyabetlilerde 1,5 kat daha fazla bulundu. Kolaylaştırıcı faktörler erkek cinsiyet, diyabet süresinin uzun olması, diyabetik ayak ülserasyonu, periferik vasküler hastalıklar, periferik nöropati olarak belirlendi. Bu çalışma, tinea pedis ve onikomikozisin, diyabetik hastalarda kontrol grubuna göre prevalansının artmış olduğunu göstermektedir. Bu nedenle diyabetli hastalarda, olası tinea pedis ve onikomikoz enfeksiyonu açısından tanısal, terapötik ve koruyucu yaklaşımlar gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to evaluate prevalence and isolates of tinea pedis and onychomycosis in diabetes mellitus patients as compared with control population.Methods: We examined the prevalence of onychomycosis and tinea pedis in diabetics and control population who were admitted to Cukurova University School of Medicine Department of the Endocrinology Clinic and we compared it with that in a nondiabetic control group. A total of 167 diabetic subjects (77 males, 90 females), aged 52+14,0 (mean±SD) and 150 control subjects (75 males, 75 females), aged 49.8+14,3 (mean±SD) were evaluated. Clinical and mycological examinations were performed on all of diabetics and control population. Pearson x2 and student-t test were used for statistical evaluation.Results: The prevalences of onychomycosis in the diabetic and control groups were 38,4% and 24,0%, respectively and the difference was statistically significant (P0,05).