Ratlarda intraartiküler parasetamol enjeksiyonunun diz eklemindeki histopatolojik etkileri
The histopathological effects of intraarticular injection of paracetamol on knee joint in rats
  1. Tez No: 236359
  2. Yazar: BAĞNU BİLİMGUT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FATMA SARICAOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Parasetamol, İntraartiküler, Rat, Eklem Kıkırdağı, Histopatolojik Değişiklik, Paracetamol, Intraarticular, Rat, Articular Cartilage, Histopathological Changes
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Lokal anestezikler, opioidler, non-steroidal antiinflamatuar ilaçlar gibi bazı ilaçlar analjezi sağlamak amacıyla eklemlere yönelik çeşitli cerrahi girişimlerde intraartiküler olarak uygulanmaktadır. Ancak intraartiküler ilaç uygulamasının eklem kıkırdağı ve sinovya üzerindeki etkilerini araştıran çok az yayın bulunmaktadır. Parasetamol güçlü analjezik etkiye sahip bir ilaçtır. Literatürde parasetamolun intraartiküler kullanımına, etkinliğine ya da bu yolla kullanıldığında eklemde oluşturacağı değişikliklere ait herhangi bir yayına rastlanamamıştır.Çalışmamın amacı intraartiküler parasetamol enjeksiyonunun fare diz ekleminde eklem kıkırdağı ve sinovya üzerindeki etkisini değerlendirmektir.Hacettepe Üniversitesi Deney Hayvanları Etik Kurulu onayı alındıktan sonra, çalışmada 30 adet Sprague-Dawley rat kullanıldı. Ratların tümünün sağ diz eklemine 0,25 ml parasetamol enjekte edilirken sol diz eklemine kontrol olarak 0,25 ml %0,9 SF enjekte edildi. Altışar rattan oluşan gruplar parasetamol uygulamasından sonraki 1, 2, 7, 14 ve 21. günlerde letal doz ketamin enjeksiyonu ile sakrifiye edilerek diz eklemleri çıkarıldı ve makroskopik olarak hematom varlığı açısından incelendi. Eklemler %10 buffered formalinle fikse edildikten sonra De Castro solusyonuyla dekalsifiye edildi. 5 µm kalınlığında alınan kesitler hematoksilen-eozin ve masson trikrom ile boyanarak artiküler, periartiküler bölge ve sinovyada inflamasyon varlığı açısından değerlendirildi. Eklemdeki inflamatuar değişiklikler beş değerlikli bir skala ile histolojik olarak derecelendirildi. Gruplar karşılaştırıldığında tüm zamanlarda parasetamol ve kontrol gruplarında hiçbir patolojik değişiklik saptanmadı. Bu veriler ile parasetamolün intraartiküler olarak uygulandığında rat diz eklemindeki kıkırdak ve sinovyaya zarar vermediği sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
Several drugs such as local anesthetics, opioids and non-steroidal anti-inflammatory drugs are being administered intraarticularly during various types of articular surgical procedures to provide analgesia. However; there are only a few studies investigating the effects of intraarticular drug administration on articular cartilage or synovium of the joint. Paracetamol is a strong analgesic drug. No study is available for intraarticular paracetamol administration, efficacy or the effect on articular cartilage and synovium of joint when administered by this route.The aim of the study is to investigate the effects of intraarticular paracetamol injection on articular cartilage and synovium in rat knee joint.After the approval of Animal Research Committee of Hacettepe University, a total of 30 Sprague-Dawley rats were used in the study. 0.25 ml of paracetamol were injected into the right knee joint while 0.25 ml of 0.9% SF were injected into the left knee joint as a control in 30 rats. Groups of 6 rats were sacrificed by a lethal injection of ketamine on 1st, 2nd, 7th, 14th and 21th days after paracetamol administration and knee joints were detached. The knee joints were examined for gross signs of hematoma. Joints were fixed with 10% buffered formalin and decalcified in De Castro solution. Serial sections of 5 µm were stained with haematoxylin-eosin and masson tricrom, then evaluated for the presence of inflammation in the articular, periarticular regions and synovium. Inflammatory changes in the joint were graded according to a five-point scale, histologically. No pathological changes were observed in paracetamol and control groups at any time intervals. It is concluded that intraarticular paracetamol administration do not cause damage on articular cartilage and synovium in rat knee joints.