A Study on cable structure with emphasis on the structural and architectural principles for cable roof design
Kablolu strüktürler üzerine, kablolu çatıların mimari ve strüktürel tasarım prensipleri esas alınarak yapılan bir çalışma
- Tez No: 23637
- Danışmanlar: PROF. DR. FUAT ERBATUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Kablolu fapılar, Kablolu^Çatı Örtüleri, Çefik Halat, Çekme Kuvveti, Cable Structure, Cable Roof Structure, High-Tensile Steel Cable, Tension force
- Yıl: 1992
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 170
Özet
ÖZ KABLOLU STRÜKTÜRLER ÜZERİNE, KABLOLU ÇATILARIN MİMARİ VE STRÜKTÜREL TASARIM PRENSİPLERİ ESAS ALINARAK YAPILAN BİR ÇALIŞMA ŞENER, Halime Nil gül Yüksek Lisans Tezi, Yapı Bilgisi, Mimarlık Anabil im Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Fuat ERBATUR Eylül 1992, 150 sayfa Bu tezin amacı kablolu çatı örtüleri için temel mimari ve strüktürel konuları tanımlamak. İlk olarak kablolu sistemlerin gelişmesi, kullanıldığı yerler, avantajları veya dezavantajları araştırıldı. İkinci bölümde çelik kabloların üretilmesi ve özellikleri sunulmuştur. Daha sonra kablolu çatı örtüleri değişik formlara göre incelenmiştir. Buna ek olarak asma kabloların yapısal karakterleri ve tasarım prensipleri genel olarak verildi. Son olarak mimarlar için kablolu çatı örtülerini şekillendirmek için gerekli temel tasarım prensipleri araştırıldı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A STUDY ON CABLE STRUCTURE WITH EMPHASIS ON THE STRUCTURAL AND ARCHITECTURAL PRINCIPLES FOR CABLE ROOF DESIGN ŞENER, Halime Nilgül M.S. in Building Science, Architecture Supervisor: Prof. Dr. Fuat ERBATUR September 1992, 150 pages The aim of this thesis is to determine the basic architectural and structural concepts which are important for cable roof design. Firstly, the development of cable structure, how it is used and advantages or disadvantages are investigated. In second part the high-tensile steel cable is presented according to its manufacturing and its material properties. Then the cable roof structure is researched according to its structural forms. In addition the general structural characteristics and design principles of a suspended cable is given. Finally, the basic design principles for shape finding of cable roof structures are investigated for architects.