Kendiliğinden yanmanını belirlenmesinde sürekli gözleme sistemi verilerinin değerlendirilmesi
- Tez No: 23640
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SAİM SARAÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
- Anahtar Kelimeler: Maden Havalandırma, Kendiliğinden Yanma, Ocak Yangınları, Yangın indeksleri, Mine Ventilation, Spontaneous Combustion, Mine Fires, Fire Indices
- Yıl: 1992
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
iv Yeraltı kömür ocaklarında kendiliğinden kızışmanın erken belirlenmesi büyük öneme sahiptir. Gelişen bir yangının erken belirlenmesi ile ocağın büyük zararlara uğraması önlenebilir. Kızışmanın gelişimini izlemede en uygun gösterge ise CO konsantrasyonundaki değişimlerdir. Bu tezde, kendiliğinden yanma sonucu oluşan ocak yangınlarını önceden belirlemek için bir paket program hazırlanmıştır. Programda, ölçülen CO konsantrasyonları bir kütükte depolanmakta, bu verilerle reğrasyon korelasyon analizi yapılmakta, gelecekteki olası CO oranları, en iyi reğrasyon eşitliği kullanılarak hesaplanmaktadır. Gaz oranı, belli bir sınır değeri aştığında uyarı mesajı verilmektedir. Gerçek verilerle yapılan denemeler, programın işlerliğini doğrulamış, yakın geçmişteki gaz verilerinin istatistiksel analize sokularak, geleceğe yönelik tahmin yapmanın, kızışmanın erken belirlenmesinde çok kullanışlı bilgiler verdiğini kanıtlamıştır.
Özet (Çeviri)
V ABSTRACT The early detection of spontaneous combustion in coal mines has prime importance. Any fire which could be detected at an early stage may save the mine from considerable danage. The most suitable indicator to detect any heating is to observe the changes of CO consantrations. In this thesis, a computer program was written in order to predict mine fires due to spontaneous combustion. In this programme, measured CO concentrations are stored in a data file, and regression-corelation analyses are carried out by using these data. Probable CO rates in future are calculated by means of the best regression equation, when a limit value is exceeded a warning signal is given. The trials carried out with actüel gas data have confirmed the reliability of the program and proved that, regression analyses using recently stored CO data provide a useful tool to detect heating at early stages.