AİBÜ. İzzet Baysal Tıp Fakültesi Hastanesi, İç Hastalıkları polikliniğine 2007 yılında başvuran hastalardaki tiroid patolojilerinin dağılımı.
AIBU. İzzet Baysal Faculty of Medicine Hospital, Distribution of Thyroid Diseases in Patients Having Applied to Internal Diseases Polyclinic in 2007.
- Tez No: 236624
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. OĞUZ DİKBAŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases
- Anahtar Kelimeler: Hipertiroidi, Hipotiroidi, İyot Eksikliği
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Bolu İli endemik iyot eksikliği bölgesidir. Bu tez çalışması, Bolu İlinde tiroid patolojilerinin sıklığını değerlendirilmek amacıyla yapılmıştır.2007 yılında İç Hastalıkları Anabilim Dalı Polikliniğine başvuran hastaların dosyaları geriye dönük olarak taranıp, Bolu İlinden başvuran 1550 olgu çalışmaya alınmıştır.Çalışmamızda Bolu İlinde tiroid patolojilerinin yüksek oranda olduğu saptanmıştır.(%34,8). Tiroid USG ile %17 oranında guatr saptandı. En sık görülen patoloji subklinik hipertiroidi %9,7 oranında saptandı. Yaş arttıkça subklinik hipertiroidizm ve hipertiroidizm oranı artmış, 65 yaş üstünde hipotiroidizm ve subklinik hipotiroidizm oranı azalmış saptandı.Bulgularımız iyot eksikliği hastalıkları lehinedir. İyot eksikliği hastalıkları, önlenebilir halk sağlığı problemidir. İyot tüketimi konusunda eğitim ve bilinçlendirme çalışmaları artırılmalıdır. Toplumun iyot eksikliğine maruz kalma riski azaldıkça, iyot eksikliği hastalıklarının görülme oranı da ilerleyen yıllarda azalacaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTBolu province is an endemic iodine deficiency area. The aim of this thesis is to assess the frequency of thyroid diseases in Bolu.The files of the patients applying to Internal Diseases Department Polyclinic in 2007 were screened retrospectively and 1550 cases from Bolu province were included in the scope of the study.This study revealed that the thyroid diseases are at a high rate in Bolu (34,8%). With Thyroid USG, 17 % goiter was determined Subclinical hyperthyroidism, the most frequently observed thyroid disease, was found to be at a rate of 9.7%. It was also found that the rate of subclinical hyperthyroidism and overt hyperthyroidism increased and hypothyroidism and subclinical hypothyroidism decreased in patients older than 65 years.The findings are in favor of iodine deficiency diseases. Iodine deficiency disease is a preventable public health problem. Efforts to educate people and raise awareness on consumption of iodine need to be increased. As the risk to expose to iodine deficiency of the people decreases, the frequency of the iodine deficiency diseases will also decrease in the following years.Keywoords: Hyperthyroidism, Hypothyroidism, İyot Deficiency.