Ratlarda kastrasyonun böbrek histolojisine etkisi
Effects of orchiectomie on kidney histology in rats
- Tez No: 236910
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA SANDIKÇI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Kastrasyon, böbrek, morfometri, rat, orchiectomie, kidney, morphometry, rat
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 43
Özet
Araştırmada, genç erişkin dönemde kastrasyon yapılan ratların böbrek dokusunda meydana gelen histolojik ve morfometrik farklılıkların incelenmesi amaçlandı. Materyal olarak 2 aylık 36 adet erkek Sprague-Dawley rat kullanıldı. Ratlar 2 kontrol (n=16) ve 2 deney (n=20) olmak üzere toplam 4 guruba ayrıldı. Deney gurubundaki ratlara kastrasyon işlemi yapıldı. Kontrol gurubundaki ratlara ise herhangi bir işlem yapılmadan eşit ortam koşullarında tutuldu. Kastrasyondan 1 ile 2 ay sonraki dönemlerde hem kontrol hem de deney guruplarından doku örnekleri alındı. Histometrik değişimleri belirlemek amacıyla Periodic Acid Schiff (PAS) boyama metodu uygulandı. Işık mikroskobu (Leica DMLB) ve buna bağlı Görüntü analiz sistemi (Leica Q Win Standart) ile morfometrik ölçümler yapılarak (birim alanda korpuskulum renis ve tubulus sayıları ile korpuskulum renis, proksimal tubul, henle kulpu ve toplayıcı borucuk çapları) böbrek histolojisinde meydana gelen değişimler incelendi.Yapılan çalışmada, kastrasyondan hem 1 ay hem de 2 ay sonraki dönemlerde, proksimal tubulleri oluşturan hücrelerin sitoplazmalarında kontrol gruplarına göre PAS pozitif sitoplazmik granüllerin çok yoğun olduğu gözlendi. Morfometrik ölçümler sonucu ise, kastrasyondan 1 ay sonra alınan örneklerde birim alandaki korpuskulum renis sayısı kontrollere göre artarken, korpuskulum renis, henle kulpu ve toplayıcı borucuk çaplarının azaldığı saptandı. Kastrasyondan 2 ay sonra yapılan ölçümlerde, korpuskulum renis ve toplayıcı borucuk çapları artarken, tubulus proksimalis ve henle kulpu çaplarının azaldığı görüldü. Sonuç olarak, kastrasyonun böbrek histokimyası ve morfometrisine yönelik oluşturduğu değişimler ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to determine the histological and morphological differences in kidney tissue of young adult rats, which have been done orchiectomie. 36 male Sprague-Dawley rats were used as experimental material. The rats were divided into 4 subgroups, 2 control groups (n=16) and 2 experiment groups (n=20). The rats have been done orchiectomie which were in experiment subgroups. Nothing has been done to the rats which were in control subgroups at the same conditions with the experiment subgroups. Kidney tissue samples have been taken from both the control subgroups and experiment subgroups, one and two months after the orchiectomie process. In order to determine histometric changes Periodic Acid Schiff (PAS) proces has been done. Light microscope (Leica DMLB) bounded with Monitor Analysis System (Leica Q Win Standart) has been operated in morphometrical mesuring ( the numbers of renal corpuscles per unit area and tubulus quantity, renal corpuscles, proximal tubule, henles loop and collecting tubule diameters) in order to observe the changes in kidney histology.In this study, comparison between control groups and experiment groups we have observed PAS Positive cytoplasmic granules in the cells which compose the proximal tubules cytoplasm, high concentration in the experiment subgroups after orchiectomie process both one and two months later. The results are higher than the Control subgroups. According to the morphometric measurements,1 month after then the orchiectomie process while the numbers of renal corpuscles per unit area was increasing, the renal corpuscles, proximal tubule, henles loop and collecting tubule diameters reduced comparatively with the control groups. In the measurements 2 months after then the orchiectomie while the numbers of renal corpuscles per unit area and collecting tubule diameters were increasing, proximal tubule and henles loop diameters reduced. As a result, the effects of the orchiectomie process on the kidney histochemistry and morphometri changes were determined in this study.