Hasta dosyalarının, musluk başlarının ve sağlık personelinin kalemlerinin bakteriyel kontaminasyonunun araştırılması
Investigation of bacterial contamination of patient files, faucet handless and the pens that health personel have in their pocket
- Tez No: 236909
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÜLÇİN BAYRAMOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Sağlık çalışanları, kalemler, hastaların dosyaları, musluk başları, bakteriyel kontaminasyon, hastane infeksiyonları, Healthcare workers, pens, patient?s file, faucet handless, bacterial contamination, nosocomial infections
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Hastane infeksiyonları tüm dünyada önemli mortalite ve morbidite nedeni olarak karşımıza çıkmakta olup, hastanede yatış süresini uzattığı bildirilmektedir.Hastane infeksiyonları için ana kaynak olarak, hastane personeli ve hastanede kullanılan malzemeler gösterilmektedir.Bu çalışmada hastanemizdeki hasta dosyalarının, elle kumanda edilen muslukların ve sağlık personelinin ceplerinde taşıdıkları kalemlerin mikroorganizmalarla kontaminasyonunun araştırılması amaçlanmıştır.Çalışmada Karadeniz Teknik Üniversitesi Farabi Hastanesinin Anestezi YBÜ, Dahiliye YBÜ, Yenidoğan YBÜ, Nöroloji-Nöroşirurji YBÜ, Genel Cerrahi Servisi, Göğüs Cerrahi Servisi, Üroloji servisi, Hematoloji Servisi, Nefroloji Servisi, Pediatri Hematoloji-Onkoloji Servisi ve Süt Çocuğu Servislerinde bulunan hasta dosyaları, elle kumanda edilen musluklar ve sağlık personelinin ceplerinde taşıdıkları kalemlerden oluşan toplam 309 materyal incelenmiştir.Çalışmamızın sonuçlarına göre, incelenen hasta dosyalarının %100'ü, muslukların %96.2'si, kalemlerin ise %67.9'u bakteriler ile kontamine bulunmuştur. Bu sonuçlar hasta dosyaları, elle kumanda edilen musluklar ve sağlık personelinin ceplerinde taşıdıkları kalemlerin hastane infeksiyonların taşınmasında etken olabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Cause significant mortality and morbidity of hospital infections all over the world as we are out and are reported to extend the duration of sedation in hospital.Hospital infections are the main source for the hospital staff, patients and equipment used in hospitals are shown. Steteskop, blood pressure instruments, medical personnel in uniform, thermometers and gloves used in hospitals, such as tools and computer keyboard, mouse, phone, patient files, the faucet head, health personnel move in the pocket of the pen and the door lever, such as environmental factors for hospital infections as a source is shown.In this study, Karadeniz Technical University Farabi Hospital Anesthesia Intensive Care Unit, Internal Intensive Care Unit, New-born Intensive Care Unit, Neurology- Neurosurgery Intensive Care Unit, General Surgical Service, Thoracic Surgical Service, Urology Service, Hematology Service, Nephrology Service, Pediatrics Hematology-Oncology Service and the Nursing İnfant Service the patient files, manual control of the taps and health personnel move in the pocket of the items pen total 309 materials were examined.According to the results of our study reviewed 100% of patient files, 96.2% of the taps?u, 67.9% of items found contaminated with bacteria. This results in the patient file, manually control the taps and medical staff move in the pocket may be factors in the pen is moved to the hospital infections.