Kemoterapiye bağlı gelişen oral mukozitin önlenmesinde kriyoterapinin etkinliğinin değerlendirilmesi
Evaluation the efficiency of cryotheraphy for preventing oral mucositis associated with chemotheraphy
  1. Tez No: 237003
  2. Yazar: NİLGÜN KATRANCI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NİMET OVAYOLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Onkoloji, Nursing, Oncology
  6. Anahtar Kelimeler: Kemoterapi, oral mukozit, kriyoterapi, Chemotherapy, oral mucositis, cryotheraphy
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Son on yılda gelişmiş sitotoksik ajanlar, çeşitli terapi yöntemleri, destekleyici bakımlar ve bunlara yönelik yapılan bilimsel araştırmalar sonucu kanser tedavisi büyük başarı ve ilerleme göstermiştir. Ancak kemoterapi yararları yanında önemli yan etkileri de beraberinde getirmiştir. Oral mukozit ise, kemoterapi ajanlarının genel ve önemli bir yan etkisidir. Mukozit hastaların oral beslenmesini engeller, performanslarını düşürür. Ayrıca mukozite ilişkin ağrı, narkotik analjezik ve dışarıdan beslenmeyi gerektirir. Kriyoterapi, kemoterapi ajanlarının infüzyonuna bağlı gelişen oral mukoziti önlemede popüler, ucuz ve kullanıma hazır bir yöntemdir. Buna rağmen kliniklerde kullanımı sınırlıdır. Araştırma Gaziantep Üniversitesi Onkoloji Hastanesinde kemoterapi alan hastalarda oral mukozitin önlenmesinde kriyoterapinin etkinliğini değerlendirmek amacıyla, 9 Şubat-1 Temmuz tarihleri arasında. 30 deney ve 30 kontrol grubu olmak üzere 60 hasta ile yapıldı. Dünya Sağlık Örgütünün Oral Mukozit Değerlendirme kriterlerine göre 7.günde deney grubunda Grade 0 %83,3, Grade 1 %13,3 ve Grade 2 %3,3, kontrol grubunda Grade 0 ve Grade 1 %40, Grade 2 %16,6, Grade 3 %3,3 oranda görülmüştür. 14.günde deney grubunda Grade 0 %60, Grade 1 23,3, Grade 2 %13,3 ve Grade 3 %3,3, kontrol grubunda Grade 0 %23,3, Grade 1 %26,6, Grade 2 %36,6, Grade 3 %10 ve Grade 4 %3,3 olarak bulunmuştur. Deney grubu ile kontrol grubu arasında 7.gün ve 14. gün mukozit değerlendirmesinde anlamlı fark bulunmuştur.7. günde görülen mukozit oranına göre 14. gündeki mukozit oranı anlamlı artış göstermiştir. Araştırmanın sonuçlarına göre kullanımı kolay, pahalı olmayan ve yan etkisiz kriyoterapi yönteminin oral mukoziti önlemede klinik uygulamalarının bir parçası olarak kullanılması önerilebilir.
Özet (Çeviri)
The last decade has brought about significant achievements and advances in the treatment of cancer that have occurred as a result of basic scientific research, improved cytotoxic agents, multimodality therapies, and advances in supportive care. Unfortunality, substanial risks often accompany the benefits of chemotheraphy. Oral mucositis is one of the most common and important side effects of chemotheraphy agents.mucositis prevents oral feeding of the patients and deteriorates their perfonmance. Also pain with mucositis require narcotic analgesia and supplemental nutrition.Cryotheraphy is a popular, cheap and readily applicable method for preventing of oral mucositis, developing due the rapid infusion of chemotheraphy agents. However it is not part of clinical practice.The study was investigated for evaluation the efficiency of cryotherapy for preventing oral mukozitis associated with chemotherapy in Gaziantep University Oncology Hospital between 9 th February- 1 st July in 2009. Study involved 60 patients, 30 of whom were in the study group and 30 in the control group. According to WHO Oral Mucositis Assessment Scales the percentage of mucositis is Grade 0 %83,3, Grade 1 %13,3, Grade 2 %3,3 in study group and Grade 0 %40, Grade 1 %40, Grade 2 %16,6, Grade 3 %3,3 in control group on day 7, the percentage of mucositis is Grade 0 %60, Grade 1 %23,3, Grade 2 %13,3, Grade 3 %3,3 in study group and Grade 0 %23,3, Grade 1 %26,6, Grade 2 %36,6, Grade 3 %10 and Grade 4 %3,3 in control group on day 14, the difference between two groups being statistically significant. (p< 0,05).Between the study and control groups there was significantly different according to evaluation days. On 14 th day the mucositis rate shows significant increase than 7 th day.With the results gained from this research, it has been suggested that the cryotheraphy should take place a part of clinical practice for preventing mucositis associated with chemotherapy by using a side-effect- free easy the perform and inexpensive method.