Radiochronology of sediments from various regions of the Mediteranian sea by direct gamma spectroscopy using natural 210 Pb,226Ra and fallout 137 Cs.
Doğrudan gamma spektroskopy kullanılarak 210 Pb ve 137 Cs yöntemleriyle akdeniz sedimentlerinde sedimantasyon hızı tayini.
  1. Tez No: 23707
  2. Yazar: HASAN N. ERTEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN N. ERTEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Çökeltme hızları, Doğal 210Pb, Radyoaktif döküntü çekirdeği 137Cs, 137Cs dağılımı, Sabit Başlangıç Yoğunluğu modeli, Sabit Birikme Hızı modeli, Beslenmeyen 210Pb akımı. iv, 210Pb, 137Cs, Sedimentation rate, 137Cs profile, Constant Initial Concentration model, Constant Rate of Supply model, The flux of unsupported 210Pb. Ill
  7. Yıl: 1992
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
ÖZET DOĞRUDAN GAMMA SPEKTROSKOPY KULLANILARAK, 210Pb ve mCs YÖNTEMLERİYLE AKDENİZ SEDİMENTLERİNDE SEDİMENTASIYON HIZI TAYİNİ. Soheyl Tadjiki Kimya Bölümü Yüksek Lisans Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Hasan N. Erten Haziran 1992 İspanya, Türkiye ve Kuzey Kıbrıs sahillerinden elde edilen sediment örneklerinin çökeltme hızları, doğal 210Pb ve radyoaktif döküntü çekirdeği 137Cs kullanılarak tayin edilmiştir. Elde edilen çökeltme hızları 1.39±0.12 cm.sene-1 (0.50±0.04 g.cm~2.sene-1) den 0.08±0.01 cm.sene-1 (0.039±0.003 g.cm~2.sene“~1) ye kader değişmektedir. BC-6A hariç, bütün sediment örnekleri için 137Cs dağılımını kullanılarak, çökertme hızları hesaplanmıştır. Hesaplanan bu sonuçlar, 210Pb yönteminin sonuçlarıyla uyum göstermektedir. BC-6A ve Ks-1 hariç, bütün sediment örneklerinde Sabit Başlangıç Yoğunluğu ve Sabit Birikme Hızı mod ellerinin sonuçları birbiriyle uymaktadır. BC-6A ve KS-2 sediment örnekleri için sadece Sabit Birikme Hızı modeli kullanılabilmiştir. Hesaplanan beslenmeyen 210Pb akımı 0.74İ0.07 pCi.cm-2 den 0.11İ0.03 pCixm”2 ye kader değişmektedir. Türkiye ve Kuzey Kıbrıs sahillerinde hava dan gelen ortalama beslenmeyen 210Pb akımı, 0.9 dpm.cm~2.sene_1 den daha düşük, İspanyanin sahillerinde ise daha büyük olduğu gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT RADIOCHRONOLOGY OF SEDIMENTS FROM VARIOUS REGIONS OF THE MEDITERANIAN SEA BY DIRECT GAMMA SPECTROSCOPY USING NATURAL 210Pb,226Ra AND FALLOUT 137Cs. Soheyl Tadjiki M.S. in Chemistry Supervisor: Prof. Dr. Hasan N. Erten June 1992 The 210Pb and 137Cs profiles are determined at two locations in south ern coast of Spain, Three locations in southern coast of Turkey and two lo cations in coast of Cyprus. Compaction- corrected sedimentation rates are derived for all locations using 210Pb data. The rates range from 1.39±0.12 cm.y-1 (0.50İ0.04 g.cm^.y-1) to 0.08İ0.01 cm.y-1 (0.039İ0.003 g.cm^.y-1) (0.50±0.04g.cm-2.y-x). Except for BC-6A, for all of the locations the 137Cs profile is used to compute sedimentation rates which are in a good agreement with those of 210Pb method. The result of the Constant Initial Concentration and Constant Rate of Supply dating models are in a good agreement with each other whereas in BC-6A and KS-1 cores only Constant Rate of Supply model is valid to calculate sedimentation rate. The flux of unsupported 210Pb vary between 0.74±0.01 pCi.cm-2 and 0.11±0.03 pCi.cm-2. The average deposi- tional flux is found to be considerably low in the coast of Turkey and Cyprus, whereas it is found to, be high in the coast of Spain.