Betonarme çerçeve sistemlerde göçme hasar seviyesindeki plastik mafsalların klasik afsallara dönüşümünün performansa olan etkisi
On reinforced concrete frame plastic hinge of collapsing to classical hinge change effect on performance
  1. Tez No: 237134
  2. Yazar: MAHMUT YILDIRIM
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERDAL COŞKUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Mod Süperpozisyon, Plastik Mafsal, Klasik Mafsal, FEMA356, Deplasman Katsayıları Yöntemi, Mode Superposition, Plastical Hinge, Classical Hinge, FEMA 356, Diplacement Coefficients Methods
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Kültür Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
Çalısması kapsamında: 1. Deprem bölgesinde Z4 zemin sınıfında yer alan onkatlı simetrik ve ortogonal betonarme çerçeve sistem bir yapının deprem yüklerininbelirlemesi için Mod Süperpozisyon Yöntemi kullanılmıstır. Yapının birinci modseklindeki yatay yük dikkate alınarak FEMA 356'da yer alan Deplasman KatsayılarıYöntemi ile yapının performansı ve plastik mafsalların hasar seviyeleriincelenmistir.Mod Süperpozisyon yöntemin sonucu yapının periyotları ve mod sekilleribulunmustur. Sadece 1. mod sekli dikkate alınarak yatay yükler yapıya depremyükü olarak etkitilerek, (G+0,3Q) yükleme durumundaki itme analizi sonuçlarıbaslangıç durumu kabul edilerek onuncu kattaki bir nolu dügüm noktasında adımadım kuvvet arttırılarak itme analizi yapılmıstır. FEMA 356'da yer alan DeplasmanKatsayıları Yöntemiyle yapının performans egrileri olusturulmustur. Mafsallardagöçme hasar seviyesi görüldügü ilk adımda göçme konumundaki plastik mafsallartespit edilmistir. Bu plastik mafsalların yerlerine klasik mafsallar tanımlanmıstır. Buislem yapının periyodunu ve mod sekillerini degistireceginden yeniden modsüperpozisyonu analizi yapılarak yeni periyotlar ve mod sekleri bulunmustur..1.Mod'a göre yük dagılımları tekrar elde edildi. Aynı islemler tekrarlandı. Sistemgöçme konumuna gelene kadar analiz tekrarlanmıstır.Analizlerin yapılmasında ETABS Nonlinear yazılımı kullanılmıstır. Buçalısmada; göçme hasar seviyesindeki mafsalların klasik mafsallara çevrilmesisonucu periyot ve performans egrilerindeki degisim incelenmistir. Elde edilensonuçlar degerlendirilmistir.
Özet (Çeviri)
Under this study; Mode Superposition Method is used to determine theearthquake loads of a building of ten floors with symmetrical an ortogonalreinforced concrete frame at First Earthquake Zone of Z4 ground class. Consideringthe vertical load in from of first mode of the building, the performance of thebuilding and the damage levels of plastic joints were examined by means ofDiplacement Coefficients Methods in FEMA 356.As a result of the Mode Superposition method, the periods and mode formsof the building are found. Considering only the first form, vertical loads arereflected to the building as the earthquake load (G+0,3Q). Assuming the driveanalysis results under the load as the starting position, drive analysis is carried outby increasing the power gradually at the knot point one at the 9th floor. By means ofDiplacement Coefficients Methods in FEMA 356, performance curves of thebuilding were formed. At the first step when collapse damage level is seen at thejoints, plastic joints at collapsing points were fixed. Instead of these plastic hingesclassical hinges were defined. Since this would change the periods and mode formsof the building, by reapplying the mode superposition method, new periods andmode forms were found. According to the First Mode, load distribution was reobtained.The same procedures were repeated. The analysis were until the systemreaches to collapse position.For the analysis, ETABS Nonlinear V.9 software ise used. In this study; as aresult of converting the joints at the collapse damage level to the classical hinges,the changes on the period and performance curves are examined and the resultobtained are evaluated .