Deprem koşularında yapı-zemin etkileşimi ve zemin iyileştirmesi
Seismic soil-structure interaction and soil improvement
- Tez No: 237135
- Danışmanlar: PROF. DR. AKIN ÖNALP
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Zemin dinamiği, zemin-yapı etkileşimi, sonlu elemanlar, geoteknikmodellendirme, spektrum granüler dolgu, oturma, sürtünme, periyot, frekans, titreşim, etkileşim, sönüm, soil dynamics, soil-structure interaction, finite elements, geotechnical modelling, spectrum, granular fill, period, damping, settlement
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Kültür Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yapı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
1999 Depremi hasarı içinde zemin şartları kısmen irdelendi. Bölgedeki holosen oluşumu,sıvılaşma, yatay deplasman, taşıma gücünün aşılması farklı ve fazla oturmalar yüzündenyapılara hayli zarar verdi.Elverişsiz zeminlerin ileri teknoloji kullanılarak iyileştirilmesi önerileri de aşırı maliyetartışı yüzünden fazla kabul görmedi.Bu tez, zemin toprağı yerine, sıkıştırılmış granüler toprak konularak, üst yapınındepreme karşı davranışının araştırılması programının bir parçasıdır.Sıvılaşan ve sıvılaşmayan zemin numuneleri üzerinde sismik parametrelerin bulunmasıiçin araştırmalar yapıldı. Bu değerler Adapazarı şartlarında oluşan depremlere karşı beş katlıbir binanın geoteknik modellendirilmesinde kullanıldı.Tabii zemin ve geliştirilmiş temel üzerinde yapılan nümerik analiz sonuçları, sarsmatablası ve arazi çalışmaları yapacak araştırıcıları cesaretlendirecek niteliktedir.
Özet (Çeviri)
Widespread damage observed during the 1999 Marmara earthquake has been partly blamed onpoor foundation soils. The Holocene deposits in the region were observed to have failed byliquefaction, lateral spreading and bearing capacity/excessive settlement.Recommendations to use advanced technology to improve the inferior deposits have met withresistance due to unacceptable costs.This thesis is part of a research program to study the effect of replacing the foundation soil by arigid layer of compacted granular soil and observe the modified seismic behaviour of thesuperstructure.Laboratory tests were performed on liquefiable and nonliquefiable soil samples to measure theirseismic parameters and these values were used in geotechnical modelling of a five storeybuilding experiencing the earthquake in Adapazarı conditions.A numerical analysis of the building on natural soil and improved foundation has providedresults that encourages the investigators to extend the operations to the shaking table and fieldtesting.