Örnek dizel motorda motorin ve kanola yağından elde edilmiş biyodizel için EGR stratejilerinin karşılaştırılması
Comparison of EGR strategies between rapeseed biodiesel and diesel fuel in a diesel engine
- Tez No: 237169
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUAMMER ÖZKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: EGR, biyodizel, kanola, NOx, emisyonlar, EGR, biodiesel, rapeseed methyl ester, NOx, emissions, soot
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Enerji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Günümüz dünyasında küresel ısınmanın canlı hayatına dönük önemli bir tehdit olduğu gerçeğinin kabul edilmesiyle birlikte atmosfere salınan gaz emisyonlarını aşağıya çekecek teknolojilere olan ihtiyaç artmıştır. Bu ihtiyaçla birlikte rezervi azalan ve fiyatları artan fosil yakıtlara en güçlü alternatiflerden biri olan biyodizel ile ilgili çalışmalar büyük bir ilgi çekmektedir.Bu çalışmanın amacı; motorin ve kanoladan elde edilmiş biyodizel yakıtlarının güç, yakıt tüketimi, emisyonlar ve is yönünden EGR stratejilerinin karşılaştırmalı bir analizini yapmaktır.Çalışmada dört zamanlı, dört silindirli, indirek püskürtmeli bir dizel motoru kullanılarak her iki yakıt için tam yükte altı ayrı devirde %0, %5, %10, %15 ve %20 EGR oranlarında NOx, CO, HC, karbondioksit, HFK, is, moment, güç, özgül yakıt tüketimi ve maksimum silindir basıncı değerleri kaydedilmiş ve karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
In today?s world, by the acceptance of the serious threat of global warming to bio-life has increased the need for the technologies that lowers the harmful emissions. For this reason, the researches on biodiesel, one of the most important alternatives of fossil fuels which has an increasing price and decreasing reserves; gains more interest.The aim of this work is to make a comparative analysis of EGR strategies between rapeseed methyl ester and diesel fuel regarding power, specific fuel consumption, exhaust and smoke emissions.In this work; we used four stroke, four cylinder IDI diesel engine in full load conditions and six different speeds with %0, %5, %10, %15 and %20 EGR ratios for each fuels. NOx, CO, HC, carbon dioxide, excess air ratio, smoke emissions; torque, power, specific fuel consumption and maximum cylinder pressure values were calculated and compared.