Demiryollarında altyapının teknik tasarımı
Substructure technical design of railways
- Tez No: 237171
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İSMAİL ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Demiryolu, altyapı, yol yatağı tabakaları, Quasi-statik tasarım tekniği, Railway, substructure, track bed layers, Quasi-static design technique
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 191
Özet
Raylı taşımacılıkta dingil yüklerinin, seyir hızlarının ve konfor isteğinin artması ile demiryolu altyapısının tasarımı ve yapımı demiryolu endüstrisinin en önemli konuları arasına girmiştir. Hız artışı ile birlikte, altyapıya iletilen dinamik yükler de arttığından, yolda oluşan kalıcı yer ve şekil değiştirmeler, yolun yatay ve düşey geometrisinde bozulmalara, dolayısıyla yol ve taşıtlara gelen etkilerin daha da artarak, konfor ve güvenlik değerlerinin düşmesine yol açmaktadır. Bu nedenle, demiryollarının yapılacağı kesimlerde gerekli altyapı özelliklerinin duyarlılıkla saptanması ve ekonomik olarak uzun süre hizmet verebilecek bir yapı oluşturulması gerekir.Bu çalışmada, altyapı tasarım yöntemlerinden biri olan Quasi-statik tasarım yöntemi kullanılarak, bir altyapı tasarımı yapmak amaçlanmıştır. Çalışma sunulurken, üstyapıya gelen etkiler ve üstyapıyı oluşturan elemanlar, altyapının üzerine inşa edileceği taban zemini ve günümüzde altyapı terminolojisi yerine kullanılan yol yatağı tabakaları hakkında bilgi verilmiştir. Bu bilgilere ek olarak, dünyada kullanılan ve geçerliliğini koruyan çeşitli ülkelere ait altyapı tasarım modellerinin karşılaştırılması bir başlık altında işlenmiştir.Tezin tasarım bölümünde Excel yazılımı kullanılmıştır. Farklı tip üstyapılar ve işletim hızlarında altyapı tasarımları yapılmıştır ve tasarım sonuçları tablolar ve grafikler üzerinde gösterilmiştir. Bu farklı üstyapılara sahip altyapı tasarım sonuçları birbirleri ile karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Design and construction of railway substructure have been one of the most important topics of railway transportation after the increase in axle loads, cruising speeds and the demand in comfort. With the increase of speed, the dynamic loading of the substructure has increased and permanent structure changes have formed on the road. This has led to the deterioration of the vertical and horizontal geometries of the road, increasing further, the influences on the road and vehicles, and thus decreasing the values of comfort and safety. For this reason, the substructure characteristics of the rail corridor should be carefully examined before the construction of the railway and an economically profitable long life structures should be constructed.In this study, it is aimed to make a substructure design by using the Quasi-static design technique, which is one of the techniques used. The study includes information about the influences on the superstructure, components making up the superstructure, the soil on which the substructure will be constructed and track bed layers which is the term replacing substructure terminology these days. In addition to the information above, contemporary design models from different parts of the world were compared in a sub-section of the thesis.In the design section of the thesis, Microsoft Excel was utilized as the software. Substructure designs were made for different superstructures and operational speeds and the results were presented in tables and graphs. Further, these designs regarding different superstructures were compared with each other.