Karboksimetil inülin'in hidroksiapatit kristalizasyonuna etkisi
The effect of carboxymethyl inulin on the hydroxyapatite crystallisation
  1. Tez No: 237200
  2. Yazar: ÖZGE CİNEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUALLA ÖNER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Hidroksiapatit, kristalizasyon prosesi, çevre dostu polimerler, polimerik katkı maddeleri, Hydroxyapatite, crystallisation process, biopolymers, polymeric additives
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
Kimyasal formülü Ca10(PO4)6(OH)2 olan hidroksiapatit (HAP), yüksek biyouyumluluğu ve kimyasal ve biyolojik olarak kemik yapısına benzerlik özellikleri ile ortopedi, dişçilik, cerrahi ve ilaç salınım sistemlerinde implant malzeme olarak oldukça geniş kullanım alanı bulan bir biyomalzemedir. Bugüne kadar HAP tozu üretmek amacı ile sol-jel, homojen çöktürme, hidrotermal, mekanokimyasal, püskürterek kurutma ve yanma sentezi yöntemleri uygulanmıştır.Bu çalışmada HAP üretimi için düşük maliyet ve proses uygulanabilirliğinin kolaylığı açısından çözelti prosesi kullanılmıştır. Ancak bu durumda malzemelerin yapısı ve pH, sıcaklık gibi çözelti koşulları sürekli kontrol altında tutulmalıdır.Çalışmada, bozunabilen çevre dostu polisakkarit bazlı polikarboksilat olan karboksimetil inülin'in (CMI), doygun kalsiyum fosfat çözeltisine eklenen HAP aşı kristali üzerinden gerçekleşen kristalizayon reaksiyon kinetiğine etkisi incelenmiştir. Eklenen polimerin konsantrasyonu ve karboksilasyon derecesi kristalizasyon prosesi üzerinde etkilidir.
Özet (Çeviri)
Hydroxyapatite (HAP), or Ca10(PO4)6(OH)2, has been widely considered as one of the most important bioceramics for medical and dental applications such as dental implants, orthopaedics, surgery and drug delivery systems due to its biocompatibility and chemical and biological affinity with bone tissue. Up to now, many methods such as sol?gel, homogeneous precipitation, hydrothermal ,mechano-chemical, spray dry and combustion synthesis methods have been developed to prepare HAP powders.In this work, wet chemical process was usually used to prepare HAP powders because it is easy to operate and need not any expensive equipments. However, it needs highly qualified and controlled parameters such as nature and composition of the starting materials, pH and temperature of the solutions prepared to obtain HAP monophase.In the present work, the effect of a biodegradable, environmentally friendly polysaccharide-based polycarboxylate, carboxymethyl inulin (CMI), on the growth kinetics of hydroxyapatite was studied by seeding stable supersaturated calcium phosphate solutions with crystals. The polymer concentration and the carboxylation degree of the polymer were important factors for controlling crystallisation.