Aliağa yöresi doğal mera vejetasyonunun botanik kompozisyonu ve verim potansiyeli üzerine bir araştırma
A research on botanical composition and yield potential of natural pasture vegetation of Aliağa area
- Tez No: 237331
- Danışmanlar: PROF. DR. MURAT ALTIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Pasture, botanical composition, carrying capacity
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Namık Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 48
Özet
Projenin amacı, İzmir ili Aliağa ilçesinde bulunan bir mera alanındaki bitki örtüsünün hangi cins ve türlerden oluştuğu ve bunların verim potansiyelleri hakkında bilgi edinmek, yapılacak ıslah ve amenajman çalışmaları için gerekli olan ön bilgileri sağlamaktır.Bu amaçla, yörenin doğal meralarından 60 ha. lık bir alan seçilmiş ve araştırma burada yürütülmüştür. Gözlem alanlarını korumak ve yerlerini belirlemek amacıyla 18 adet kafes yerleştirilmiştir. Tel kafesler 1,20 x 1,20 cm = 1,44 m2 alana ve 80 cm yüksekliğe sahip demir çerçeve ile örme tellerden yapılmıştır.Vejetasyonun kaplama oranının belirlenmesinde çerçeve (kuadrat) yöntemi kullanılmıştır. Ölçümler korunan alanların köşegenleri doğrultusunda yapılmıştır. Ağırlığa göre botanik kompozisyon ve verimin belirlenmesinde 50 x 50 cm'lik çerçeveler kullanılmıştır.Meranın kuru ot verimi 293,6 kg/da olarak bulunmuştur. 180 otlatma günü için otlatma kapasitesi ise 48,66 büyük baş hayvan birimi (BBHB), 1 BBHB için gerekli alan 12,03 da olarak hesaplanmıştır.Otlatma olgunluğunda yapılan biçim esnasında yapılan bitki boy ölçümleri sonucunda iki yıllık ortalama değerin 27 cm olduğu tespit edilmiştir.Çalışma yapılan mera yüzey kaplama oranının ise % 66'sı otsular, % 4 taşlık alan ve % 30'u çıplak alandan oluştuğu belirlenmiştir.Ağırlığa göre botanik kompozisyonun % 6,1'i baklagiller, % 65,6'si buğdaygiller ve % 28,2'si diğer familyalara ait bitkilerden oluşmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to determine botanical composition and the yield of grassland at Aliağa region of Izmir county and to maintain preliminary information necessary for work to be done on management and improvement of grassland.For this reason, study was carried out in 60 ha natural grassland at Aliaga. Iron cages were used to protect working area from grazing. The number of cages was 18 with dimension of 1.2 mx1.2 mx0.8 m being 1.44 m2 working area.Quadrats were used to determine vegetation cover ratio within the cages diagonally. Botanical composition in terms of biomass weight and yield were found out by using quadrats with olimension of 50x50 cm as well.Dry matter yield of grassland was 2930 kg/ha. Grassland carrying capacity was found to be 48.66 animal units and necessary area for an animal unit was 1,25 ha. Botanical composition in terms of biomass weight was composed of 6,1 % legumes , 65,6 % grasses and 28,2 other plants. Grassland ground was 66.3 % plant cover, 3.5 % rocks and 30.1 bare soil.