Eskişehir ve yakın çevresi tatlısu Gammaridea (Crustacea-Amphipoda) faunası üzerine araştırmalar
Investigations on the freshwater Gammaridea (Crustacea-Amphipoda) fauna of Eskisehir and its near around
- Tez No: 237454
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. ÜMİT ŞİRİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Zooloji, Biology, Zoology
- Anahtar Kelimeler: Malacostraca, Amphipoda, Gammaridae, Niphargidae, Fauna, Tatlısu, Eskişehir, Türkiye, Malacostraca, Amphipoda, Gammaridae, Niphargidae, Fauna, Freshwater, Eskisehir, Turkey
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Zooloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Eskişehir İli ve Yakın Çevresi Tatlısu Gammaridea Faunası'nın belirlenmesi amacıyla Nisan ? Eylül 2007 tarihleri arasında arazi çalışmaları yapılmıştır. Çalışma süresince 38 akarsu, 21 çeşme yalağı ve 1 kaynaktan oluşan 60 farklı lokaliteden örneklemeler yapılmıştır.Çalışmada 6 tür saptanmış olup bunlardan 5'i Gammaridae (Gammarus pulex pulex, Gammarus fossarum, Gammarus pseudanatoliensis, Gammarus balcanicus, Echinogammarus ischnus) familyasına, 1'i de Niphargidae (Niphargus tauri) familyasına aittir.Niphargus tauri dışında çalışmada belirlenen türler bölge için yeni kayıttır. Ayrıca Echinogammarus ischnus türü ülkemizde ilk kez bir akarsudan kayıt edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In order to determine the Gammaridea fauna of Eskisehir and its near around, studies were made between April ? September 2007. During the study, samplings were made from totally 60 localities; 38 streams and rivers, 21 fountains and 1 spring.As a result of this dissertation, totally 6 species were determined; of them 5 belong to Gammaridae family (Gammarus pulex pulex, Gammarus fossarum, Gammarus pseudanatoliensis, Gammarus balcanicus, Echinogammarus ischnus), and one of them belongs to Niphargidae family (Niphargus tauri).The species, except for Niphargus tauri, that have been determined in the study are new records for the city of Eskisehir. However Echinogammarus ischnus was firstly recorded from a running water in Turkey.