Plak takılı bir dizin sonlu elemanlar metodu kullanarak üç boyutlu mekanik analizi
Three dimensional mechanical analysis of a plate implanted knee using finite elements method
  1. Tez No: 237739
  2. Yazar: BAHADIR M. YİĞİT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. M. HALİDUN KELEŞTEMUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Proksimal tibial osteotomi, Biyomekanik, Sonlu elemanlar metodu, ANSYS, Proksimal tibial osteotomy, Biomechanic, Finite elements method, ANSYS
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Diz ekleminde en sık görülen hastalık, içe dönük diz eklem bozukluğudur. Üst tibia osteotomisi, bu bozukluğun tedavisinde son yıllarda oldukça sık kullanılan cerrahi yöntemdir. Bu tedavi yönteminde plak ve vida kullanılmaktadır. Plak ve vida sistemlerinin vücut içindeki davranışları kesin olarak bilinmemektedir.Bu çalışmada, farklı plaklar takılmış beş sistemin katı modellenmesi ve sonlu elemanlar ile gerilme analizi çalışılmıştır. Elde edilen sonuçlar, yapılmış olan mekanik deneyler ile karşılaştırılmıştır. Sonlu elemanlar yöntemi ile çözüm için ANSYS paket programı kullanılmıştır.Yapılmış olan analizlerin büyük çoğunluğu mekanik deney ile uyumluluk göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The most common disease of knee joint is varus gonartroz. Proksimal tibial osteotomy is a surgical method frequently used for treatment of isolated varus gonartroz, recently. In this method, plate and screw were used. In vivo behaviors of the plate and screw systems are not exactly known.In this study, solid modeling and finite elements stress analysis of five different plate implanted systems were studied. Results were compared with the previously done mechanical tests. ANSYS commercial software was used for finite elements method.The obtained results from the finite element analysis are mostly matched with the performed mechanical tests.