Turistik bir otelde gürültülü risk noktalarının belirlenmesi, ve kontrolü
Determination of noisy critical points and control at a touristic hotel
  1. Tez No: 237993
  2. Yazar: AYŞE SAVUR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CELALETTİN ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Gürültü, Turistik Tesis, Harita
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Bu çalışmada; insanlar üzerinde olumsuz etkiler oluşturan kirlilik faktörlerindengürültü ile ilgili bir inceleme yapılmıştır. Antalya ili Manavgat İlçesi Kumköy Mevkiindebulunan turistik bir otelde gürültü seviyelerinin belirlenmesi, gürültü haritalarınınoluşturularak gerek turistik tesiste, gerekse çevrede bulunan sakinlerin gürültü açısındanetkilenme dozları, risk noktalarının tespit edilmesi, etki mesafe ilişkisi dikkate alınarak haritaçıkarılması ve buna yönelik kontrol tedbirlerinin belirlenmesi amacıyla çalışmalar yapılmıştır.Belirlenen ölçüm noktalarında DELTA OHM HD 9020 gürültü ölçüm cihazı ileölçümler yapılmıştır. Ölçülen değerlere dayanılarak tesise ait gürültü haritası oluşturulmuş vetespit edilen gürültülerin azaltılması için gerekli tedbirler belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, it was done a survey with regard to noise of pollution factorswhich have negative influence on people. The studies were done to determine of noise levels,doses in terms of noise impact for noise both turistic establishments and people living aroundthis enviroment and risk points, and to form noise maps, and to create maps by the means ofthe relationship between impact-distance to determine the control measures for it in a touristichotel in Kumköy, Manavgat, Antalya.Measurements were made at measurement points determined through the NoiseMeasuring Device DELTAOHM HD 9020. Based on the noise values measured , noise mapswere created for the facility and the necessary measures were identified to reduce noise.Key words : Noise, Pollution, dBA, Touristic Facility, Map